Bloembakken maken Rodenbachlaan stukje veiliger

Buurtbewoners van de Rodenbachlaan hebben zaterdag in de wijk Kroeven een feestelijk tintje gegeven aan de geplaatste bloembakken die ervoor moeten zorgen dat het verkeer zich aan de dertig-kilometer-zone houdt. 

Wethouder Saskia Schenk kreeg de eer om de eerste plantjes in de stevige bloembakken te planten. Door dit initiatief wordt het VVN Buurtlabel met drie jaar verlengd.

Bewoner Pierre Mouws kwam begin dit jaar met het initiatief om de Rodenbachlaan veiliger te maken. Deze straat zat vroeger in de busroute en is daardoor een brede straat die als sluiproute wordt gebruikt om een stuk van de Kennedylaan af te snijden richting de grote weg.

Veilig Verkeer Nederland

Ivo Tak, coördinator Buurtpreventie vertelt: "Drie jaar geleden heeft de wijk Schrijverskwartier (Rodenbachlaan, Gezellelaan tot aan de flats) al het Veilig Verkeer Nederland Buurtlabel ontvangen door een actie met dertig-kilometer-stickers op de klikobakken."

Dit label heeft als verplichting dat je jaarlijks een actie moet doen die verband houdt met bevordering van de verkeersveiligheid.

"Zo hebben wij het tweede jaar in samenwerking met de politie een lasergun snelheidscontrole gehouden en afgelopen november een fietsverlichtingsactie", licht Tak verder toe.

"Hierbij kregen alle fietsers in de ochtendschemering een gratis lampje uitgereikt als hun fietslicht het niet deed." Door het nieuwe initiatief in de Rodenbachlaan wordt dit VVN Buurtlabel verlengd met drie jaar.

Samenwerking met gemeente

Door het initiatief van de bewoners van de Rodenbachlaan onder aanvoering van Pierre Mouws, is Ivo Tak samen met John Janson, wijkchef gemeente en Harold Devue, verkeersdeskundige, rond de tafel gaan zitten om te kijken hoe de straat veiliger gemaakt kon worden.

De gevraagde drempels waren geen optie, ook eenrichtingsverkeer werd uitgesloten. "Door sponsoring van een groot bedrijf uit de regio Woensdrecht hebben wij vier grote plantenbakken gekregen", vertelt Pierre Mouws.

Verkeersdeskundige Devue heeft berekend hoe de bakken geplaatst moesten worden zodat de brandweerauto er nog door past en de verkeersveiligheid optimaal is. De gemeente heeft het zand en de planten geleverd.

Eerste plantje

Wethouder Saskia Schenk is erg blij met het initiatief van de wijk. "Het is fijn te zien dat het buurtpreventieteam en de bewoners van de Rodenbachlaan samenwerken om de buurt veiliger te krijgen. Het mooie initiatief dat drie jaar geleden hier in de wijk al is gestart met de dertig-kilometer stickers is ook elders in Roosendaal overgenomen. Overal kom je kliko’s met deze stickers op straat tegen. En het werkt beter dan drempels."

Tip de redactie