Leven smokkelaar ‘Klaveren Vrouwke’ herleeft bij strontpaal

'Gevallen bij de slagboom aan de grens Gerardus Schrauwen, Koopman en smokkelaar herinnerd als ‘Klaveren Vrouwke'’, is de tekst die op het bidprentje prijkt tijdens de honderdjarige herdenking van zijn overlijden. 

Aan de strontpaal bij Schijf, op de grens tussen Nederland en België werd deze legendarische smokkelaar afgelopen vrijdagavond door zo’n zestig aanwezigen herdacht.

Na afloop volgt de aftrap van de sponsoractie 'Wij dragen een steentje bij' voor de restauratie van de Willebrordse kerk.  Tegen betaling kunnen stenen van de strontpaal naar de Mariagrot worden gesjouwd.

Het leven van de historische smokkelaar wordt op locatie humoristisch vertaald door de Belgische Cultuurgroep Het Keldertrapke. Hierna volgen nostalgische versnaperingen, waaronder het legendarische pintje. De orgelman verzorgt de muziek, zoals het bekende smokkelnummer van diep in de nacht.

Troefkaart

"Het Klaveren Vrouwke dank zijn naam aan de troefkaart van het kaartspel. En hij verkleedde zich vaak als vrouw", weet de Essense VVV- gids, Leo Ribbens te vertellen.

Ribbens trekt geregeld met een groep belangstellende naar de strontpaal, de plek waar op 5 mei 1916, op een snikhete vrijdagmiddag, Gerardus Schrauwen door een grensbewaker wordt doodgeschoten.

"Ik vertel de mensen iets over de natuur van toen, het smokkelen en de Eerste Wereldoorlog, de tijd dat het smokkelen zijn hoogtij vierde. Vrouwen en geestelijken werden niet gefouilleerd, vandaar de voorkeur voor deze vermommingen. De onderrokken waren voorzien van zakken voor het smokkelwaar", legt de gids uit. De smokkel bestond voornamelijk uit boter, zeep, tabak, en petroleum.

Grenspaal

Strontpalen zijn kleine grenspalen die  in die tijd door douaniers handig als toilet werden gebruikt. Een hele poos is deze markante grenspaal bij Schijf zoek geweest, maar gelukkig kwam hij boven water en is in 2005 op zijn oude fundament teruggezet.

Bij de strontpaal op deze herdenkingsavond, mede georganiseerd door VVV De Tasberg te Essen,  zijn wethouder Cees Evers en René Lazeroms van de gemeente Rucphen present.

De Belgische kant wordt vertegenwoordigd door de Nispense burgemeester,  Gaston van Tichelt en  wethouder Frans Schrauwen. Bijzondere gasten op deze avond zijn de nazaten van Het Klaveren Vrouwke.

De meeste komen van Sint Willebrord, de plek waar de smokkelaar ligt begraven. Niemand weet precies waar. Een van de nazaten aan het woord: "Het is zo lang geleden. Mensen die nog informatie konden vertrekken zijn inmiddels overleden. Geert was onze overgrootvader. Wel is er een boekje uitgebracht."

De humoristische sketches worden gewaardeerd maar de familie had gehoopt op meer inzicht in het karakter van de sluikhandelaar. “Om te zien of we deze karaktereigenschappen terug zien in onze familie.”

Ludiek

Ook Rini Wagtmans koestert dierbare herinneringen aan Het Klaveren Vrouwke:  "Mijn vader is naar hem vernoemd. Elk jaar moest ik als kleine jonge met hem mee naar de strontpaal om hem te herdenken. Daarom deze ludieke sponsoractie voor de Willebrordse kerk."

"De teller staat momenteel op tienduizend euro, maar we hopen binnen vijf jaar tweehonderd en zeventig duizend euro bij elkaar te brengen.” Corrie Maas,  van het parochiebestuur Sint Willebrord,  besluit: “Het is een prachtige route, goed georganiseerd. We hebben er alle vertrouwen in.”

Tip de redactie