De gemeente Rucphen gaat werken met de ‘BuitenBeter App’. Dit is een applicatie op de smartphone waarmee bewoners eenvoudig problemen in de openbare ruimte aankaarten. 

Zaken als losliggende stoeptegels, gedumpte vuilniszakken of defecte lantaarnpalen kunnen zo meteen worden gemeld.

"Momenteel zijn we nog in de testfase, maar binnenkort nemen we de app officieel in gebruik", kondigt wethouder Laura Matthijssen-de Jong aan.

Volgens Matthijssen neemt de app een belangrijke hindernis weg voor bewoners om problemen te melden. Wie nu bijvoorbeeld een kapotte lantaarnpaal ziet, kan dat telefonisch of per mail melden aan de gemeente. Veel mensen zien daar dan toch vanaf, omdat ze dan eerst het telefoonnummer of mailadres moeten opzoeken.

"Via de app kun je meteen een foto maken en die met een melding doorsturen. Dat is toch een stuk laagdrempeliger", geeft Matthijssen aan.

GPS-signaal

De BuitenBeter App wordt in veel West-Brabantse gemeenten al met succes gebruikt. Zo werken Roosendaal, Moerdijk, Etten-Leur en Breda al geruime tijd met de app. Medewerkers van de gemeenten ontvangen de berichten met foto en zien zo meteen wat er aan de hand is.

Ook kan eventuele schade snel in kaart worden gebracht. Via een GPS-signaal is ook meteen de locatie bekend. "De gemeente heeft hierdoor gelijk een goed beeld en kan doelgericht actie ondernemen. Dit biedt veel voordelen", meldt een woordvoerder van de BuitenBeter App.

Bij de gemeente Eindhoven komt bijvoorbeeld al de helft van alle meldingen over problemen in de openbare ruimte binnen via de app.

Openbare ruimte

Deze nieuwe vorm van problemen melden biedt ook een gemeente voordeel. Zo kan een medewerker van de openbare ruimte via de app ook rechtstreeks extra informatie vragen aan de melder van bijvoorbeeld een losliggende stoeptegel.

De app is beschikbaar voor verschillende smartphones en besturingssysteem op deze telefoons. Gebruikers van de iPhone, Android-toestellen, de Windows Phone, Blackberry, Symbian en Windows Mobile kunnen de Buiten Beter applicatie gratis downloaden in de appwinkel.