Extra geld voor zwemlessen kinderen uit minimagezinnen

De gemeente Roosendaal stelt 60.000 euro beschikbaar voor zwemlessen voor kinderen van arme ouders. Dat heeft wethouder Hugo Polderman van Jeugd en Welzijn bekend gemaakt. 

De subsidie wordt uitgekeerd aan Stichting Paul.

Deze organisatie helpt gezinnen die niet in staat zijn om sportactiviteiten voor hun kinderen te bekostigen.

Ouders kunnen bij deze stichting een aanvraag indienen voor de vergoeding van de zwemlessen.
De 60.000 is bedoeld voor een periode van twee jaar.

Stichting Paul had bij de gemeente Roosendaal aan de bel getrokken over de zwemlessen. De organisatie had met zo’n grote toestroom van aanvragen te maken dat die niet allemaal konden worden gehonoreerd. Daardoor dreigde een groot aantal kinderen buiten de boot te vallen.

Volgens de stichting komen nu ook oudere jongens en meisjes zwemmen die nog nooit zwemles hebben gehad. Dat komt onder meer door het afschaffen van het schoolzwemmen. Stichting Paul verwacht dat het aantal verzoeken voor de bekostiging van zwemlessen na twee jaar weer afneemt.

Stimuleren

Met de extra subsidie kan stichting Paul alle kinderen helpen om te leren zwemmen. Gemiddeld kosten zwemlessen 375 euro per kind per jaar.

Wethouder Hugo Polderman geeft aan dat het belangrijk is dat kinderen zich kunnen redden in het water:

"In een waterrijk land als Nederland is het een vereiste dat alle kinderen de mogelijkheid krijgen om te leren zwemmen. Ook voor ouders met een laag inkomen moet het leren zwemmen bereikbaar zijn en gestimuleerd worden."

Voor 2018 bekijkt de gemeente of er een structurele oplossing moet komen om zwemlessen toegankelijk te houden voor alle jeugdigen. Polderman kondigt ook aan dat er de komende maand extra aandacht wordt besteed aan de voorzieningen waar mensen met een minimuminkomen gebruik van kunnen maken.

Ook worden de mogelijkheden op het gebied van onderwijs, cultuur en sport voor kinderen en jongeren beter bekend gemaakt. Zo bestaan er ook tegemoetkomingen voor schoolgaande kinderen, zodat zij bijvoorbeeld ook mee kunnen op een schoolreisje.

Ook kunnen huishoudens die rond moeten komen van een minimuminkomen profiteren van een collectieve ziektekostenverzekering vanuit de gemeente.

Tip de redactie