Megadistributiecentrum vestigt zich op terrein Philips

Op het terrein van de voormalige Philipsfabriek komt een megadistributiecentrum dat zich richt op de opslag van consumptiegoederen die via het internet worden verkocht. 

Het bedrijf Logistics Capital Partners heeft dinsdag bekend gemaakt het bedrijventerrein van Philips aan de Zwaanhoefstraat in Roosendaal te kopen. De komst van Logistics Capital naar Roosendaal schept honderden banen in de regio.

Logistics Capital is een internationale onderneming die sinds twee jaar bestaat. Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het nieuwe distributiecentrum van kledingketen Primark op industriepark Borchwerf.

Bouw

Directeur Kristof Verstraeten verwacht dat in 2017 wordt begonnen met de bouw van het distributiecentrum op het terrein van Philips. Het terrein wordt niet in één keer volgebouwd.

"Dat ligt er ook aan hoeveel en welke klanten we binnenhalen voor het centrum", geeft Verstraeten aan. In de campus zullen pakketten worden ingepakt en verzonden. Daarbij gaat het om tal van goederen die via het internet worden verkocht.

Verstraeten geeft aan dat de komst van Logistics Capital Partners ook de nodige werkgelegenheid met zich mee brengt.

Hij durft nog geen schatting te doen van het aantal banen, maar geeft wel aan dit er waarschijnlijk dubbel zoveel gaan worden als de vierhonderd mensen die nodig zijn voor de Primark. In totaal is met het project een investering van 80 miljoen euro gemoeid.

Omvang

De keuze van Logistics Capital viel mede op Roosendaal vanwege de omvang van het domein van Philips. "Zulke terreinen komen weinig vrij. Ook ligt de locatie op loopafstand van het station en zijn de verbindingen met het openbaar vervoer goed. Dat is aantrekkelijk voor eventueel personeel", meldt Verstraeten.

Daarnaast ligt het bedrijventerrein centraal tussen de A17 en de A58. Ook is de ondernemer te spreken over de samenwerking met de gemeente Roosendaal.

Schoorsteen

Op het domein van Philips komt nieuwbouw. Alle bestaande gebouwen gaan plat. Aan die sloop wordt inmiddels hard gewerkt. De kenmerkende schoorsteen van de fabriek blijft behouden.

Wel gaat die verhuizen. Het laten staan van de lange pijp was een wens van de gemeente Roosendaal. Volgens wethouder Toine Theunis heeft Philips een belangrijke plek in de geschiedenis van Roosendaal:

"Zelf kom ik ook uit een echte Philipsfamilie. Iedereen kent wel mensen die bij Philips hebben gewerkt. We vinden het belangrijk om een blijvende herinnering aan Philips te houden."

Programmamanager Ronald Meijer van Philips Lighting geeft aan dat zij een financiële bijdrage leveren aan de verhuizing van de schoorsteen.

Sloop

De gebouwen op het Philipsterrein zijn eind december waarschijnlijk compleet gesloopt.

"We lopen helemaal op schema", benadrukt Meijer. In november 2015 rolden de laatste tl-lampen van de band bij Philips. Het bedrijf koos ervoor om de productie naar Polen over te brengen. Philips wil uiteindelijk helemaal af van de lichtdivisie. De lampenproductie is inmiddels ondergebracht in de aparte sectie Philips Lighting.

Nieuwe invulling

De gemeente Roosendaal is blij met de komst van Logistics Capital.

"Wij zijn zeer verheugd dat het terrein van Philips een nieuwe invulling krijgt. West-Brabant heeft de afgelopen jaren grote klappen gekregen en dit is een mooie ontwikkeling voor de werkgelegenheid", besluit wethouder Hans Verbraak.

Tip de redactie