De organisatie van de Draai van de Kaai heeft wijzigingen doorgevoerd in het parcours en in het koersprogramma. De route voor de renners is driehonderd meter langer geworden. 

"We hebben een lus toegevoegd aan de Jan Vermeerlaan", vertelt Jeffrey Zwegers, vicevoorzitter en bestuurslid wielerzaken van Stichting Draai van de Kaai. Hiermee is het totale rondje 1,95 kilometer lang.

De verandering van het parcours is nodig, omdat het Kadeplein dit jaar opnieuw in gebruik wordt genomen als festivallocatie. “We hebben daarom een nieuwe route ontwikkeld. Dit jaar gaan de renners vanaf de brug de Wethouder Lanenstraat in.

Via de Titus Brandsmastraat komen ze uiteindelijk in de Frans Halslaan. We vonden het belangrijk de Frans Halslaan te behouden voor de Draai van de Kaai, omdat deze weg er van oudsher al in zit. Veel bewoners bekijken de Draai vanuit hun tuin met stoelen en koeltassen”, legt Zwegers uit.

Attractieve koers

Het nieuwe parcours is volgens Zwegers ‘zeer gevarieerd’ en biedt ook voldoende uitdaging voor een attractieve koers. De bezoekers kunnen de renners op topsnelheid bewonderen op de Kade als zij het rechte stuk doorkruisen. Daarnaast is er ook volop bochtenwerk voor demarrage en acceleratie.

"Het parcours zorgt ervoor dat er veel uitdaging is voor de wielrenners. Uiteindelijk moet je echt een allrounder zijn om te kunnen winnen", meent Zwegers. Vorig jaar won de Colombiaan Nairo Quintana de Draai van de Kaai. De kans is groot dat hij wordt opgevolgd door opnieuw een zeer aansprekende naam.

Jeugd

Het koersprogramma van de Draai van de Kaai richt zich meer op de jeugd. De categorie ‘junioren’ is vervangen door de ‘nieuwelingen’. Die bestaat uit jongeren in de leeftijd van vijftien en zestien jaar.

"Dat is een bewuste keuze. Een dag na de Draai rijden de junioren de Ronde van Vlaanderen. Daardoor is het lastig deze groep aan de start te krijgen", vertelt Zwegers. Kinderen van dertien en veertien jaar kunnen zich opgeven voor de ‘Dikke Bandenrace’.

Ook een nieuwe categorie is de ‘Amateur/Sportklasse’ die om 12.45 uur van start gaat. In deze klasse kunnen amateurrenners meedoen die in het bezit zijn van een licentie van wielerbond KNWU of van de lokale bonden TMZ of BWF.

Zwegers heeft hoge verwachtingen van deze categorie: "We horen al jaren van deze renners dat zij ook graag willen starten. Inmiddels hebben we al twintig inschrijvingen. Dat worden er nog veel meer, want de meeste deelnemers melden zich laat aan."

Sportklasse

De Draai van de Kaai wordt dit jaar verreden op maandag 1 augustus en begint met de amateur/sportklasse (zestig kilometer) om 12.45 uur. De Dikke Bandenrace wordt verreden om 14.30 uur.

De nieuwelingen (veertig kilometer) vertrekken om 15.45 uur. De damespresentatie staat gepland voor 17.20 uur.

Twintig minuten later starten zij op de Kade voor de koers van zestig kilometer. Tenslotte worden de heren om 19.05 uur gepresenteerd. Vijfentwintig minuten later beginnen zij aan hun race van negentig kilometer.

Ambities

De organisatie van de Draai heeft weer grote ambities. Zij streven er naar om de winnaar van de Tour de France in de gele trui naar Roosendaal te krijgen. Ook ziet de stichting graag wereldkampioen Peter Sagan aan de start en wordt ingezet op het strikken van Nederlandse toppers.