Het bestuur en de vrijwilligers van de organisatie van de geraniummarkt konden zondag hun geluk niet op, toen de zonovergoten markt al vroeg volstroomde met deelnemers aan de jaarlijkse wedstrijd.

Bewoners van de ‘oude’ gemeente Wouw, dus Wouw en de kerkdorpen Heerle, Wouwse Plantage en Moerstraten, leverden hun deelnemersbon in en ontvingen daarvoor 5 gratis geraniums. Daarmee is de 33e editie van deze wedstrijd van start gegaan.

Voorzitter Ad van der Plas en marktmeesters Jos Verdonk en Cis Schrooyen waren uitermate content. Het was gezellig druk en sfeervol en zo’n 750 deelnemers hadden zich voor de wedstrijd aangemeld. Initiatiefnemer ooit, burgemeester Rombouts, heeft zich mogelijk niet gerealiseerd wat zijn idee uiteindelijk teweeg heeft gebracht. Maar het wordt nog ieder jaar door het comité uitgedragen.

Organisatie

“De geraniummarkt is een buitenactiviteit”, begint voorzitter Van der Plas zijn aanvankelijke zorg voor deze editie. “Wanneer je terugkijkt op de weersvoorspellingen van de afgelopen weken, dan werden we daar niet echt vrolijk van. Maar uiteindelijk heeft het zich allemaal ten goede gekeerd en kunnen we meer dan tevreden zijn”. Die tevredenheid gold niet alleen het weer, maar ook de organisatie.

Verdonk daarover: “Het is voor ons als bestuur en vrijwilligers hard werken om er weer een mooi dorpsfeest van te maken. We moeten ieder jaar een tandje bijzetten om het geheel financieel rond te breien, maar gelukkig hebben we dit jaar een aantal nieuwe sponsoren mogen begroeten, waardoor we voort kunnen gaan op de ingeslagen weg”.

En naast alle standhouders, die al jaren in Wouw aanschuiven, is er als vanouds de muzikale omlijsting. “Dit jaar wordt die verzorgd door muziekgezelschap De Martelaen, de koren Spek en Bonen en Doucement, allemaal uit het eigen dorp. En de, uit Huybergen afkomstige, Alpenländer Musikanten verzorgen het ‘buitendorpse’ accent.

Wedstrijd

“Nadat de inwoners zich hebben opgegeven, ontvangen ze van onze organisatie een bon. Die bon hebben ze afgelopen zondag in kunnen leveren en daar hebben ze 5 gratis geraniums voor gekregen. Daarmee doen ze dus mee aan de wedstrijd. In bloembakken aan de gevel, als decoratie in de voortuin, maar ook allerlei varianten die denkbaar zijn worden tentoongesteld”, licht Verdonk de wedstrijd toe.

“Sommige mensen doen het met de vijf die ze gekregen hebben, maar een heleboel deelnemers kopen er bij om er een prachtig geheel van te maken. Vervolgens komt een onafhankelijke jury langs om de geplaatste geraniums te beoordelen op verzorging, bloeirijkheid en originaliteit”, vat hij de spelregels samen. Voorzitter Van der Plas vult daarbij aan dat iedere deelnemer op geheel eigen wijze aan die criteria voldoet.

“Het ons, nog niet zolang geleden ontvallen bestuurslid Janus van Oosterhout, was daar een kei in. Hij heeft zich nooit uitgelaten over de samenstelling van de grond, compost en andere verzorgingsmethodieken, maar hij hoorde altijd bij de winnaars. Op die manier wordt er door heel veel deelnemers ook nog steeds aan hem gedacht”, besluit de voorzitter.