Op zaterdag 9 augustus 1947 werd op het Prinses Beatrixplein in Burgerhout de eerste Roosendaalse speeltuin St. Joseph geopend.

Generaties hebben er in hun jeugdjaren gespeeld tot vorig jaar de speeltuin na achtenzestig jaar zijn poort sloot. Afgelopen zaterdagmiddag was het echter groot feest want op diezelfde plek is er een prachtig open speelpark herrezen.

Wethouder Schenk-Dekkers onthulde samen met enkele bestuursleden van Stichting Speeltuin St. Joseph en mevrouw Traets, weduwe van oud-beheerder Piet Traets, een plaquette met daarop de nieuwe naam, Traetspark.

Hoogtijdagen

In de hoogtijdagen, in de jaren 80/90 kwamen er per jaar 20.000 kinderen de speeltuin op het Beatrixplein bezoeken. Piet en Truus Traets die jarenlang vrijwillig de speeltuin uitbaatten, hadden er hun handen vol aan. Jack de Bruijn, al 17 jaar bestuurslid, vertelt: “Piet en zijn vrouw konden de drukte soms niet aan en riepen dan mijn hulp in. Ik was altijd ‘s middags vrij en heb vaak geholpen op woensdagmiddagen.”

Peggy Broos, voorzitter van de stichting zegt: “Ik woon in de St. Josephstraat en kwam toen ik gastouder was met mijn oppaskindjes heel vaak in de speeltuin. Het was er altijd gezellig. Vanaf die tijd ben ik ook vrijwilliger. Opa Piet, zo noemde wij meneer Traets, was een echte kindervriend, een lieve man.

Hij had een natuurlijk gezag. De dochter van Peggy, Inge, die naast haar moeder staat vertelt: “Als hij met zijn vinger wees, dacht je, o jee, ik heb een probleem. Je mocht niet met zand gooien of de schommel draaien. Je luisterde altijd meteen naar hem.”

Goede samenwerking

“In 2008 werd opa Piet ziek en ik kwam nogal eens voor een gesloten poort te staan,” gaat Peggy verder. “ Dat vond ik zo jammer dat ik samen met vrijwilliger Rob Hopstaken, aan Piet gevraagd heb of wij de speeltuin open mochten houden. Na het overlijden van Piet in 2010 werd ik beheerder. Maar de tijden zijn veranderd. We hebben te kort aan vrijwilligers en er komen ook steeds minder kinderen."

"Vorig jaar heeft ons bestuur met pijn in het hart de knoop doorgehakt en is de speeltuin gesloten. We zijn daarna naar de gemeente gestapt met het plan er een buurt en- speelparkje van te maken. De gemeente reageerde enthousiast. De wethouder vond het een geweldig idee."

"We hebben een inloopavond gehad waar de buurtbewoners hun wensen kenbaar konden maken en Jan Steur van de gemeente heeft het ontwerp en het beplantingsplan gemaakt. Hij is persoonlijk met de omwonenden gaan praten. Nu is het zover. Het is een prachtige speelplek geworden. Alle oude bomen konden gelukkig blijven staan, wel zijn de grote toestellen weggehaald vanwege de veiligheid. We hebben ze aan verschillende Roosendaalse basisscholen geschonken.”

Onthulling

Suzanna Havermans die op de hoek van het plein woont, zegt: “Ik ben blij met het nieuwe speelparkje voor de deur. Mijn dochter Jet hoeft maar over te steken om lekker te gaan spelen, net als ik vroeger. Ik heb mijn jeugd hier doorgebracht en heb het ouderlijk huis van mijn ouders overgenomen.”

Na de toespraken van de wethouder en de stichtingsvoorzitter onthulde de wethouder samen met mevrouw Traets en enkele bestuursleden de plaquette. Een emotioneel moment in een bijzondere middag.