Horecaondernemers en winkeliers mogen hun activiteiten in de binnenstad van Roosendaal gaan uitbreiden. Bedrijfseigenaren die actief zijn in de detailhandel wordt toegestaan om drank te schenken en café- en restauranthouders krijgen toestemming om spullen te gaan verkopen.

"Dat is mogelijk, omdat we meedoen aan de pilot Reguleren mengvorm winkel en horeca", legt wethouder Cees Lok van de Binnenstad uit.

Deze proef is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en duurt in totaal een jaar. Het experiment is in april officieel van start gegaan.

In Roosendaal wordt hard gewerkt aan de verbetering van de binnenstad. Op deze manier moet het stadshart aantrekkelijker worden. De pilot maakt daar ook onderdeel van uit.

Deze proef is wel bescheiden van omvang. Ook zijn er regels.

"Zo mogen er in een winkel maximaal twee alcoholische consumpties worden aangeboden aan de klant", vertelt Lok. Ook mogen de initiatieven de hoofdactiviteiten van een ondernemer niet overstijgen.

Horecagelegenheden

Uitbater Erwin Heijkamp van restaurant Captain Cook’s is één van de zeven horecagelegenheden die meedoet aan de proef: "Ik sta er tweeledig in. Voor een horeca-ondernemer is het moeilijker om aan te sluiten bij de pilot dan de retail. De proef duurt een jaar en eindigt dan. Je kunt dan ook geen grote investeringen doen, zoals een verbouwing."

Hij doet dan ook op bescheiden schaal mee en verkoopt vanaf heden koffie in boonvorm en wijnen. Het gaat om producten die niet in de winkel te koop zijn, maar die hij wel serveert in Captain Cook’s:

"Ik heb geregeld de vraag gekregen van klanten of die hier verkrijgbaar waren. De afgelopen vijftien jaar heb ik altijd moeten zeggen dat dit niet het geval is en nu ga ik ze wel aanbieden. Het nadeel is dat het over een jaar niet meer is toegestaan."

Toch wil Heijkamp het experiment graag een kans geven: "Het is mooi dat de gemeente Roosendaal hierin voorop loopt en daar doe ik graag aan mee."

Afgebakend gebied

De proef wordt in totaal drie keer geëvalueerd. De uitkomsten hiervan worden gebruikt voor de mogelijke aanpassing van de Drank- en Horecawet.

Hierbij bekijken de onderzoekers onder welke voorwaarde mengvormen van horeca- en winkelactiviteiten kunnen worden toegestaan. In Roosendaal doen zeven horecagelegenheden, vijf winkels en twee slijterijen mee aan de pilot.

De gemeente heeft er bewust voor gekozen om alleen ondernemers in het stadshart de kans te geven om mee te doen.

"Je kon alleen meedoen met een afgebakend gebied. De compacte binnenstad leent zich daar uitstekend voor, omdat we momenteel hard werken aan het aantrekkelijker maken van dit gebied", legt Lok uit.

Meer beleving

Hij benadrukt dat deze pilot geen oplossing biedt voor bijvoorbeeld leegstandsprobleem in het stadshart.

"We kunnen zo wel kijken hoe we voor meer beleving kunnen zorgen in de binnenstad en of er zo mogelijk meer beweging komt. Ook kunnen we zo de voor- en nadelen op een rijtje zetten", vertelt Lok.

De wethouder had wel gehoopt dat er meer ondernemers zouden aanhaken bij de proef. In totaal is er ruimte voor 25 bedrijven om mee te doen.

"Het zijn er nu veertien, maar dat mogen er nog meer zijn. Aanmelden is ook nog steeds mogelijk", benadrukt Lok. Deelname aan de proef is mogelijk als de inschrijving is goedgekeurd.

Divers

De initiatieven voor de proef zijn divers. Zo gaan verschillende cafés bijvoorbeeld tweedehands meubelen, schilderijen en sportkleding verkopen en kun je bij een notenbar nu een likeurtje aanschaffen.

Volgens projectleider Marcella Goorden geldt er geen strenge selectie voor deelname: "We hebben alle ideeën goedgekeurd. In het begin waren er meer aanmeldingen, maar niet iedereen deed uiteindelijk mee."