Aspergekwekerij de Nederheide heeft als eerste bedrijf in de gemeente Rucphen het keurmerk 'Erkend streekproduct' gekregen. 

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van de gemeente Rucphen en René de Bruin, secretaris van Stichting Streekeigen Product Nederland reikten het certificaat uit aan ondernemers Arno en Martine Mouwen.

Sinds 2004 telen Arno en Martine Mouwen asperges op de Nederheide in Schijf. Daarvoor waren ze actief in Roosendaal. "We zitten hier ideaal. In totaal hebben we dertig hectare zandgrond. Daarvoor hebben we er ongeveer twaalf in gebruik voor de asperges. Zandgrond is ideaal voor het kweken van de asperge", vertelt Arno.

Afzet

De twee zetten hun product voor een deel rechtstreeks af aan de consument via de winkel op de boerderij en dit jaar voor het eerst ook via een tijdelijke winkel in het centrum van de Roosendaalse wijk Tolberg. Een ander deel gaat naar restaurants.

Dat zijn belangrijke eisen om het keurmerk ‘Streekeigen Product’ te mogen voeren. Een ander kenmerk om het kwaliteitsmerk te krijgen is dat een bedrijf grotendeels zelfvoorzienend is.

"Wij halen tachtig procent van de benodigde elektriciteit uit onze eigen zonnepanelen. Uiteindelijk streven we naar honderd procent. Ook hebben we bloemrijke akkerranden ingezaaid en is er een natuurstrook aangelegd naast een sloot", legt Arno uit. "Dat zijn zaken die bijdragen aan een belangrijke biodiversiteit. Als stichting hechten we ook natuur en milieu", vertelt René de Bruin.

Seizoensproduct

"De asperge is een echt seizoensproduct. Als de lente is begonnen, worden er weer asperges verkocht. Wij vinden het ook belangrijk dat dat zo blijft", geeft Arno aan. De voorjaarsdelicatesse komt in verschillende smaken voor. Dat hangt ook af van de streek en de grond waarin 'het witte goud' wordt geteeld.

"Dankzij de rulle zandgronden hier, hebben onze asperges een lichte zoete smaak. Daarin komt geen enkele bitterheid voor", vertelt Martine. Het paar is blij met het keurmerk: "We zijn er ontzettend trots op. Het is van toegevoegde waarde van ons bedrijf en dat dragen we graag uit."

Puur Rucphen

Burgemeester Van der Meer Mohr had nog een extra presentje voor de aspergekwekerij. Ze overhandigde een vlag met daarop het logo van 'Puur Rucphen'.

Arno beloofde om het spandoek op te hangen in de winkel. De burgemeester huldigde het werk van de aspergetelers: "Het is ontzettend mooi dat het keurmerk is uitgereikt in de gemeente Rucphen. Dat is een kroon op het werk van het bedrijf, maar ook zeker voor de gemeente Rucphen."

Zelf is Van der Meer Mohr ook een liefhebber van het 'witte goud': "In het voorjaar heb ik altijd zin in asperges. Ik kom hier ook nog zeker terug om ze te halen."