De hoop op een warme Koningsdag waarbij je in het zonnetje over de vrijmarkt kan slenteren is definitief vervlogen. Roosendaal maakt zich op voor één van de koudste en natste Koningsdagen in jaren. 

Het Rode Kruis geeft kledingadvies en een waarschuwing af. Volgens het Rode Kruis zijn de voorspelde weersomstandigheden niet alleen ongezellig, maar ook gevaarlijk.

De organisatie waarschuwt voor overmatig alcoholgebruik.  "Het lijkt misschien dat je door het drinken van veel alcohol het warmer krijgt, maar je lichaam koelt daardoor juist verder af. Kleed je daarom goed aan, let op met alcoholgebruik en eet iets warms", aldus een woordvoerder.

Afgelasten

Op verschillende plaatsen zijn al Koningsdagactiviteiten afgelast. Oranjecomités raden bezoekers aan om het nieuws in de gaten te houden voor mogelijke verplaatsingen van activiteiten.

Op de festivals zullen bezoekers zich in laarzen en poncho’s moeten hijsen om het weer te trotseren. Paraplu’s zijn doorgaans niet toegestaan op festivals.

Voorspelling

Mensen die van plan zijn Koningsnacht te vieren kunnen zich maar beter warm aankleden. Hoewel de regen mee lijkt te gaan vallen, zal de gevoelstemperatuur rond het vriespunt liggen. Koningsdag zal buiig beginnen met een temperatuur rond de vier graden.

Dankzij enkele opklaringen loopt de temperatuur in de loop van de dag op tot maximaal negen graden. Het is mogelijk dat er woensdag een kouderecord wordt gebroken. In 1985 was het met 7,4 graden de koudste 27 april ooit.

Een witte Koningsdag

Op het moment ligt in het noorden van het land nog een laag sneeuw. Ook de vele hagelbuien zorgen regelmatig voor witte landschappen. Koningsdag wordt daarmee dus witter dan kerst.

Afgelopen kerstdagen was het gemiddeld veertien graden in Nederland.