
Tekort aan vrijwilligers bij Buurtpreventie Sint Willebrord
Op dit moment is het team alleen actief in het oostelijk deel van Sint Willebrord, maar is het andere deel van het dorp nog niet voorzien. "Een buurtpreventist doet geen politiewerk, maar kijkt of alles in de buurt in orde is", benadrukken wijkagenten Johan Damen en Fred van Opstal.
In Sint Willebrord wordt gestreefd naar een uitbreiding van het buurtpreventieteam. Sint Willebrord heeft op dit moment een beperkt aantal vrijwilligers.
Volgens Johan Damen komt dat mogelijk door koudwatervrees: "Je hoeft niet bang te zijn dat er van je wordt gevraagd dat je je eigen buurman aangeeft. Het gaat er juist om dat je zaken signaleert in je eigen buurt die de veiligheid niet ten goede komen. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om auto’s die anders nooit in de straat staan of iemand die zich ergens verdacht ophoudt."
Sociale veiligheid
De buurtpreventisten werken ook aan de sociale veiligheid.
"Als bij een oude alleenstaande vrouw bijvoorbeeld de rolluiken niet omhoog gaan, kun je de politie bellen om te vragen om te gaan kijken als niemand reageert op aanbellen of kloppen. Ook kunnen leden van de buurtpreventie mensen er op wijzen die bijvoorbeeld hun navigatiesysteem zichtbaar in de auto laten liggen. Je kunt ook meldingen maken bij de gemeente over bijvoorbeeld kapotte stoeptegels", geeft Van Opstal als voorbeeld.
Brigitte Clercx is een fanatiek lid van het buurtpreventieteam Sint Willebrord. In totaal telt de ploeg nu elf leden. Zij kunnen ook nog nieuwe aanwas gebruiken. Het verdient de voorkeur om als buurtpreventist actief te zijn in je eigen wijk: “Je kent je eigen buurt toch het beste. In een straat waar ik niet geregeld kom, zie ik bijvoorbeeld ook niet of er vreemde auto’s staan.”
Preventie
De vrijwilligers van de buurtpreventie zijn duidelijk herkenbaar aan hun gele hesje. Daarnaast hangen er bordjes in de straten waarop staat dat er ‘buurtpreventie’ actief is.
"We merken dat vanuit ons hesje al een preventieve werking gaat", geeft Clercx aan. Dat wordt bevestigd door de wijkagenten. Volgens hen neemt de criminaliteit in buurten waar deze buurtpreventisten rondlopen duidelijk af. In principe is iedereen welkom om lid te worden van de buurtpreventie.
"Ook wandelverenigingen kunnen zich bij ons aansluiten. Zij kunnen dan overdag extra opletten als ze gaan lopen. Ook mensen die alleen in hun eigen straat een extra oogje in het zeil houden zijn welkom. Wie weinig tijd heeft, maar bijvoorbeeld één avond per maand wil lopen kan ook lid worden", vertelt Clercx.
Ondersteuning
De gemeente ondersteunt de buurtpreventieteams. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het verstrekken van hesjes en zaklampen. Zelfs voor de hond die meeloopt is er een passende buurtpreventieoutfit. Ook worden regelmatig leerzame activiteiten georganiseerd voor de buurtpreventisten.
Zo mochten de vrijwilligers dit jaar gratis een reanimatiecursus volgen.
"Volgende week starten we met de wervingsactie. Alle bewoners in Sint Willebrord krijgen een informatiepakket in de bus waarin we uitleggen wat de buurtpreventie doet", geeft Melloney Suijkerbuijk van de gemeente Rucphen aan.
Volgens Clercx is buurtpreventie juist echt iets voor de bewoners van Sint Willebrord: “Iedereen kent elkaar en bijna iedereen heeft ook een hond waarmee ze ook naar buiten gaan. Door aan te sluiten bij de buurtpreventie draag je op deze manier bij aan een veilige leefomgeving.”