Koningsdag begint dit jaar al vroeg in Roosendaal. Na de twaalfde Oldtimer Oranjerit op zondag wordt de feestdag officieel ingeluid op woensdag om 12.45 uur met het hijsen van de vlag voor het Oude Raadshuis. Door de gehele stad vinden die dag diverse activiteiten plaats.

Muziek, vrijmarkten en activiteiten voor de kinderen. Alle vaste onderdelen voor een feestelijke Koningsdag zijn dit jaar weer van de partij in Roosendaal. Er zijn ook nieuwe initiatieven, zoals de Europese primeur van het actieve ‘Dash and Grab’ luchtkasteel. Kinderen kunnen zich woensdag met het bijzondere, nieuwe spel uitleven.

Oldtimer Oranjerit

Koningsdag begint dit jaar al op zondag 24 april in Roosendaal. De festiviteiten starten die dag met een uitgebreide oldtimershow op het Tongerloplein. Hier verzamelen om 10.00 uur ruim zeventig klassieke oldtimers.

Om 11.00 uur wordt het startsein gegeven voor de twaalfde Oldtimer Oranjerit door het West-Brabantse landschap. Liefhebbers kunnen vanaf 14.30 uur de bolides opwachten op het plein om een praatje te maken met de eigenaren en om de wagens van dichtbij te bewonderen. Om 16.00 uur vindt de feestelijke prijsuitreiking van het evenement plaats.

Koningsnacht

Ook liefhebbers van het Roosendaalse nachtleven kunnen deze week hun hart ophalen tijdens de Koningsnacht. Traditiegetrouw vindt het feest weer de nacht voor Koningsdag plaats, op dinsdag 26 april.

Het evenement wordt dit jaar georganiseerd door Lotje Getikt, die behalve muziek ook diverse ludieke acties beloven voor de avond. Vanaf 20.00 uur draaien er diverse DJ’s zoals Aap uit de Mouw en Bad Berry met DJ Vulkan op de oude Markt.

Hijsen van de vlag

De officiële start van Koningsdag wordt ingeluid met het hijsen van de vlag voor het Oude Raadshuis. Voorzitter van de Oranjestichting Paul van den Berg vertelt. “Het officiële gedeelte begint om 11.00 uur met  de ontvangst van de gedecoreerden door burgemeester Niederer.  Als locatie is dit jaar gekozen voor de Kleine Zaal van Schouwburg De Kring.”

Rond 12.45 uur wordt de vlag gehesen. De Gildezonen spelen hierbij het Wilhelmus. Hierna starten de feestelijkheden in het centrum.

Kinderactiviteiten

Op en rond het Tongerloplein vindt zoals vanouds van 13.00 uur tot 17.00 uur een kindervrijmarkt plaats. Kinderen kunnen op de oude Markt en Bloemenmarkt geschminkt worden en genieten van diverse kermisattracties en een goochelaar. Hier wordt ook de Europese primeur van ‘Dash and Grab’ gehouden. Kinderen kunnen zich uitleven met dit actieve spel op een luchtkasteel.

Traditiegetrouw vinden op de Dokter Brabersstraat brandweeractiviteiten plaats van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Kade

Ondernemingsvereniging de Kade zorgt net als vorig jaar weer voor een grote vrijmarkt op het Kadeplein en de Wipwei. Bezoekers kunnen hier terecht vanaf 10.00 uur.

Vanaf 14.00 speelt het variatieorkest van Muziekvereniging Roosendaal onder leiding van Wendy Bellens in de nis tegenover het Kadehuis. “We hebben altijd muziek op die dag. Het IQ Aarmoeinieke speelt ook al jarenlang op die middag en zal zeker weer het nummer ‘Daar zijn de appeltjes van Oranje weer’ spelen. Dat is traditie”, besluit Mark van Dooren, voorzitter van ondernemingsvereniging de Kade.