De genomineerden voor de Roosendaalse Cultuurprijs 2015 zijn bekend. Organisator Schouwburg De Kring heeft alle kanshebbers deze week bekend gemaakt. 

In aanmerking voor de Cultuurprijs komen kunstenares Anita Ammerlaan, schrijver Leo Lotterman, Roosendaal Danst, Theatergroep Reflex en het project ‘IJzersterk’ rondom de overleden kunstenaar Kees Keijzer.

Ook de Jongeren Cultuurprijs wordt weer uitgereikt. Deze prijs is speciaal bedoeld voor jongeren tot 25 jaar oud. Hier maken hiphoppers Bodhy en Ohry Rottier kans op en skateboarder en graffiti-artiest Tom Onrust.  

Van 1 tot 15 juni kan het publiek stemmen op de kandidaten. Dat kan via de website van De Kring. De Cultuurprijzen worden op vrijdag 24 juni uitgereikt in de Grote Zaal van De

Kring. Het programma begint om 20.00 uur. De presentatie is in handen van Corné van Sprundel. Er is ook een aantrekkelijk muziekprogramma. De band Start Spreading The News speelt hierin een belangrijke rol.

Koeien

Kunstenares Anita Ammerlaan staat bekend om haar schilderijen waarin ze de koe verwerkt. Ook houdt ze met enige regelmaat activiteiten in haar galerie op de Markt, waaronder exposities.

Verder gaat ze ook samenwerking met muzikanten niet uit de weg. Schrijver Leo Lotterman is sinds 2014 de stadsdichter van Roosendaal. Hij zoekt zonder schroom zijn eigen platform en verbindt de inwoners van Roosendaal via zijn werk.

Dansers

Het evenement Roosendaal Danst! is inmiddels twee keer gehouden. Vorig jaar vond de tweede succesvolle editie in september plaats waarbij lokale, nationale en internationale dansers elkaar ontmoetten.

Bijzonder was dat voor dit project elf dansscholen samenwerkten. Theatergroep Reflex wordt geroemd voor de jubileumvoorstelling ‘Demonen’.

Tenslotte werd met het project ‘IJzersterk’ in Wouw het werk van Kees Keijzer herdacht. De Wouwenaar werd 25 jaar na zijn dood met tentoonstellingen, rondleidingen en wandel- en fietstochten herdacht.

Hiphop

Voor de Jongeren Cultuurprijs zijn Bodhy en Ohry Rottier genomineerd. Deze dansdocenten blinken uit in hiphop en freestyle. Met hun dansgroep namen zij ook deel aan het WK. Ook waren ze te zien in ‘Battle on the dancefloor’.

Tom Onrust stond aan de weg van het Kingdom Festival in Park Vrouwenhof. Dit is een evenement dat ruimte biedt aan de ‘urban culture’, op straat gefabriceerde kunst door jongeren met onder meer skateboarden, graffiti en streetdance.