Aankomende zondag vindt er in het centrum van Roosendaal een shantykorenfestival plaats. Het muziekevenement is een onderdeel van de Hollandse Dag.

Het festival wordt voor de derde keer gehouden en is een initiatief van shantykoor ’t Craeyenest in samenwerking met ondernemersvereniging Collectief Roosendaal.

Shanty’s zijn oude zeemansliederen die in de negentiende eeuw op grote zeilschepen werden gezongen door de bemanningsleden om het werk te verlichten. Bekende voorbeelden zijn Daar was laatst een meisje loos en What shall we do with the drunken sailor.

In Nederland zijn een groot aantal shantykoren actief. Vijf daarvan treden op  tijdens het shantykorenfestival dat zondag 24 april van 13.00 uur tot 17.30 uur plaats vindt op de Markt en de Nieuwe Markt in Roosendaal tijdens de Hollandse Dag.

Deelnemers

Naast initiatiefnemer ’t Craeyenest treden ook mannenkoren De Kreekrakkers en Fortitudo op. Vrouwen van de Kaai en Zout en Zoet zijn de twee vrouwelijke koren die deelnemen aan het festival. Alle koren zijn afkomstig uit Noord-Brabant en zingen nummers uit hun eigen repertoire.

"Echte shanty’s zijn vaak wat zwaarmoedig, maar sommige koren zingen meer opgewekte zeemansliederen", aldus Cor van Bezuije uit, lid van de PR-commissie van het 't Craeyenest. "Wij zingen met name Engelse liederen eigenlijk, maar voor de Hollandse Dag zullen Nederlandstalige nummers de boventoon voeren."

De liederen worden vergezeld door diverse muziekinstrumenten. De meeste koren hebben een accordeon, maar er zijn ook verenigingen met violen, gitaristen en drummers. De optredens vinden plaats op twee podia.

Het festival wordt afgesloten met een samenzang van twee nummers door de deelnemende koren. "Dat zijn Wild Rover en Goodbye My Lover. Dat is een echt afscheidslied natuurlijk." De feestelijke afsluiting van het muziekevenement vindt plaats om 17.30 uur.

Oldtimer Oranjerit

Shantykoor ‘t Craeyenest uit Roosendaal is initiatiefnemer van het festival dat voor de derde keer wordt gehouden op de Hollandse dag. "De Hollandse Dag is een evenement op de koopzondag voor Koningsdag van Collectief Roosendaal. Wij van ’t Craeyenest vullen dat voor hun in met een shantykorenfestival in de binnenstad", legt van Bezuije uit.

Ook winkelcentrum de Roselaar organiseert diverse acties in het thema. Bovendien wordt op de dag ook de twaalfde Oldtimer Oranjerit gehouden vanaf het Tongerloplein.

Begrip in Roosendaal

Shantykoor 't Craeyenest is al ruim tien jaar een begrip in Roosendaal. In 2004 startte het koor met vijftien enthousiaste zangers in wijkhuis De Bergspil. De vereniging  groeide al snel uit tot een koor van ruim veertig leden zoals het tegenwoordig bestaat.

"Zelf kwam ik bij het koor terecht doordat de toenmalige dirigente boven mij woonde in de flat. Ik ben toen een keer meegegaan, en ben inmiddels al weer zes jaar bij het koor. Het is gewoon erg leuke muziek", legt van Bezuije enthousiast uit.

't Craeyenest is met name een mannenkoor. Voor de muzikale begeleiding en de directie heeft het koor ook vrouwelijke leden.