Ruim driehonderd basisschoolleerlingen leerden donderdag tijdens het Smaakfeest XXL in de St. Jan alles over gezonde voeding en beweging. 

Onder begeleiding van tv-kok Pierre Wind voerden de kinderen gedurende de ochtend verschillende proefjes en opdrachten uit. Hun voedselkennis werd getest, er werd buiten gesport én gezamenlijk gezond geluncht. 

Uitnodiging

De organisatie van het Smaakfeest XXL ligt in handen van JCI Roosendaal. Zij organiseren het evenement maar liefst voor de vierde keer.

“Het Smaakfeest is een groot project dat we destijds hebben bedacht om het probleem van kinderen met overgewicht en het krijgen van te weinig beweging aan te pakken”, aldus Indy Tak van JCI Roosendaal.

De basisscholen uit Roosendaal en omstreken ontvingen van tevoren een uitnodiging en het draaiboek van het Smaakfeest, daarvan namen er acht scholen deel aan het lesprogramma.

Lunch

Ruim driehonderd leerlingen uit groep vijf en zes stroomden om 9.00 uur vol enthousiasme de St. Jan binnen. Tijd om de ochtend rustig te beginnen zat er echter niet in, want de bekende Nederlandse kok Pierre Wind vertelde de kinderen vol energie over de geplande activiteiten.

Met het afleggen van de zogenaamde smaakeed, beloofden de deelnemers nooit meer te zeggen dat ze iets niet lusten voordat ze het geproefd hebben.

De kinderen gingen daarna aan de slag bij één van de acht activiteiten, bijvoorbeeld het belang van hygiëne leren bij de ‘smaakpolitie’ en verschillende smaken proeven bij de ‘smaakprofessor’. Naast dat ze wat leerden, staken ze ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen bij het maken van sandwiches en fruitspiesjes.

Die gezonde lunch werd in de middag gezamenlijk opgegeten, maar natuurlijk werd er bij de bereiding stiekem al wat stukjes fruit geproefd. “Ik maak zelf thuis ook vaak fruitspiesjes, maar dan met ander fruit. Ik vind het superlekker!”, vertelde één van de leerlingen enthousiast.

Voedingskennis

Het Smaakfeest XXL is gebaseerd op de Smaaklessen van Pierre Wind. Net zoals bij zijn lesprogramma, staat ook bij het Roosendaalse evenement proeven en smaken ontdekken voorop.

“Je ziet bij kinderen vaak dat ze denken iets niet te lusten omdat iemand anders dat ook roept. Het is daarom belangrijk dat ze alles leren proeven”, vertelde de begeleider van een smaakproefje.

Daarnaast werd de voedingskennis van de jonge deelnemers getest bij het wedstrijdonderdeel ‘Groente en fruit raden’. “Het JCI heeft dat onderdeel zelf toegevoegd, omdat we de kinderen een stukje bewustwording van hun eten willen meegeven”, vertelt Tak.

De winnende groep maakte bovendien kans op het zogenaamde Houten Bureau. Die prijs ging uiteindelijk naar basisschool de Wingerd.

Sportonderdeel

De 23 leden van de ondernemersorganisatie zijn een aantal maanden bezig geweest met het treffen van de voorbereidingen. “We schaven het evenement ieder jaar bij, maar ik moet zeggen dat het tot nu toe allemaal soepel verloopt”, zegt Tak vol trots.

Naast de bestaande activiteiten van voorafgaande edities, is er dit jaar een nieuw onderdeel toegevoegd. De kinderen gingen op het terrein naast de St. Jan fanatiek aan de slag met sportlessen en een estafetteopdracht.

Op deze manier werd er tijdens het Smaakfeest XXL spelenderwijs aandacht besteed aan voeding, maar ook aan beweging.