CDA-raadslid Robert Breedveld pleit ervoor om het parkeren in de parkeergarage onder de Nieuwe Markt gratis te maken in de periode dat het plein op de schop gaat. 

De komende maanden worden er op de Nieuwe Markt groeneilanden, een speeltuin en een waterplein aangelegd. Deze werkzaamheden nemen ongeveer een half jaar in beslag.

Ondernemers en omwonenden op de Nieuwe Markt krijgen vooral in de periode tussen 30 mei en 25 september te maken met overlast door het opengebroken plein. Volgens Breedveld heeft wethouder Cees Lok van de Binnenstad aangegeven dat hij verwacht dat de Nieuwe Markt na de herinrichting meer bezoekers gaat trekken.

Uitbreiding

In het verleden hebben de winkeliers op de Nieuwe Markt ook al te maken gehad met grote werkzaamheden, waardoor klanten wegbleven. Breedveld wil ondernemers en bewoners nu al tegemoet komen.

Zo stelt de wethouder voor om het parkeren in de garage onder de Nieuwe Markt gratis te maken in de periode van de bouwwerkzaamheden.

Bij koopjescentrum Rosada hoefden bezoekers in de periode van de uitbreiding van het aantal winkels ook niet te betalen voor het parkeren van de auto.

Steun

"Dat was een zeer groot succes. Het is een mooie geste aan alle bezoekers van ons centrum en zorgt al tijdens de werkzaamheden voor meer bezoekers. Ook geeft het ondernemers op de Nieuwe Markt, waaronder enkele nieuwe ondernemers, een extra steun in de rug", vindt Breedveld.

Volgens hem krijgt de binnenstad zo een duwtje in de rug in de traditioneel rustige zomerperiode.

Kosten

In raadsvragen aan wethouder Lok wil Breedveld weten wat het kost om het parkeren in de garage onder de Nieuwe Markt tijdelijk gratis te maken.

Ook vraagt hij zich af of de wethouder deze maatregel een mooi gebaar vindt naar de inwoners en ondernemers die in deze periode voor de tweede maal in korte tijd geconfronteerd worden met de overlast van een opengebroken plein.

Hij zou graag zien dat de wethouder het voorstel over gratis parkeren serieus overweegt. Deze maatregel zou dan gepaard kunnen gaan met de plaatsing van een groot bord of met advertenties waarin het gratis parkeren wordt gepromoot. Het gemeentebestuur heeft de vragen nog in behandeling.