De Vrije Liberale Partij (VLP) maakt zich zorgen over de overlast van zwerfvuil en rommel op verschillende plekken in Roosendaal. 

Volgens VLP-raadslid Wilbert Brouwers stapelt het afval zich op diverse locaties op.

Deze plekken zouden anderen ook weer uitnodigen om afval te dumpen. 

Brouwers wijst er op dat in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 april verschillende containers uitpuilden. Daarvan was sprake bij winkelcentra Tolberg-Centrum, het Dijkcentrum, de Lindenburg en aan de Van Beethovenlaan.

Ongewenste situatie

Daarnaast zouden er op verschillende particuliere terreinen aardig wat rommel liggen. Brouwers heeft over het afval op privéplekken contact gehad met de gemeentelijke afdeling Toezicht en Handhaving, maar die wezen hem erop dat de gemeente hierin geen rol speelt.

"Hiervoor zouden we zelf met de betreffende eigenaar contact moeten opnemen", meldt Brouwers, "de gegevens hiervoor zouden we via de website van het Kadaster (bron voor gegevens over vastgoed) moeten achterhalen. En daar moet de burger het maar meedoen." 

De VLP vindt dit geen goede zaak: "Dat is een ongewenste situatie. Rotzooi trekt rotzooi aan en op een gegeven moment komt de volksgezondheid in het gedrang."

Hij wijst er op dat in het verleden al overlast ontstond door ratten op het oude terrein van de voormalige Abbeyfieldwoningen in wijk Burgerhout. Brouwers ergert zich ook aan het stukje groen voor museum Tongerlohuys. Dat plekje zou ieder weekend vol liggen met plastic flesjes, maar niet tijdig worden opgeruimd.

Raadsvragen

De VLP heeft inmiddels raadsvragen gesteld over de kwestie. Brouwers wil van wethouder Toine Theunis van Duurzaamheid en Milieu weten hoe vaak de containers bij de wijkwinkelcentra worden geleegd.

Ook vraagt hij zich af wat de extra kosten zijn voor het ophalen en opruimen van afval nabij de containers die afvalophaler Saver in rekening brengt. Hij is ook benieuwd naar de reden waarom het handhavingsteam niet optreedt bij grofvuilsituaties op particuliere domeinen.

Het afval zou zich daardoor naar gemeentegrond verplaatsen. Juist door tijdig in te grijpen zouden afvaldumpers volgens Brouwers kunnen worden gevat. De rekening van het opruimen van rommel zou daardoor op hen kunnen worden verhaald. De vragen zijn nog door de gemeente in behandeling.