De KPJ Rucphen-Schijf neemt dit jaar een extra maatregel om de veiligheid tijdens de trekkertrek op zondag 10 april te waarborgen. “We hebben er voor het eerst voor gekozen om een vangrail neer te zetten tussen het publiek en de trekkers”, vertelt voorzitter Jeroen Kustermans van de KPJ. 

“Er is nog nooit iets gebeurd, maar we nemen het zekere voor het onzekere. Je zag in Haaksbergen hoe het mis ging kon gaan met de monstertruck.”

Voor het publiek brengt de vangrail geen wijzigingen met zich mee. Vanachter de dranghekken houden bezoekers hetzelfde zicht op de trekkers. Bij een ongeluk hoeven zij niet bang te zijn in aanraking te komen met een tractor.

Grote tent

Het feestweekend van de KPJ Rucphen-Schijf begint komende vrijdag in de grote tent aan de Witte Moeren in Schijf. Dat is al enkele jaren de vaste stek van het evenement. “Dat is onze opwarmavond. De entree is deze avond ook gratis. Jaarlijks komen er ongeveer 250 bezoekers op af.

Deze avond verzorgt DJ A3 de muziek. We kunnen dan ook gelijk kijken of alles goed werkt”, vertelt Kustermans. Op de zaterdagavond staan er bekende artiesten op het podium. Dit jaar heeft de KPJ de Lawineboys en de Gebroeders Ko gestrikt.

Er worden die avond ongeveer 1.500 betalende bezoekers verwacht. Ook minderjarigen zijn welkom op het feest. “Wel houden we controles om te kijken of zij geen alcohol drinken”, geeft Kustermans aan.

Tractoren

Het hoofdevenement van het feestweekend is de trekkertrek op zondag. In totaal hebben zich ongeveer 180 deelnemers opgegeven in de verschillende landbouwklassen.

De afgelopen jaren zag Kustermans een verschuiving van het aantal inschrijvingen van de lichte naar de zware tractoren:

“Tien jaar geleden zag je veel deelnemers in de categorie 2,5 ton, maar dat zijn er veel minder geworden. In de 7,5 ton en de 9 ton stijgt het aantal inschrijvingen juist.” De zwaarste klasse is de 12,5 ton. De organisatie let er ook op dat de trekkers niet zijn opgevoerd. Hiervoor worden controles uitgevoerd. Op deze manier wil de KPJ alles zo eerlijk mogelijk laten verlopen.

Aparte competitie

Onderdeel van het tractorpullingevenement zijn ook de ‘Agri-Sportklasse’, de ‘Hypro-Sportklasse’ en de ‘Mega-Sportklasse’. Daarin rijden naar schatting zo’n vijftig combinaties mee.

Deze onderdelen vallen onder een aparte competitie die wordt verreden op verschillende trekkertreks in de regio. Deze deelnemers starten wel met opgevoerde tractoren. Per categorie gelden verschillende regels over wat wel en niet mag worden veranderd aan een trekker.

Kustermans ziet ook dat deelnemers aan de tractorpulling in Schijf van ver buiten de regio komen. Hij heeft inschrijvingen ontvangen van Zuid-Holland tot aan Antwerpen. Voor de kinderen van vier tot elf jaar wordt rond 13.30 een traptrekkerrace gehouden.

Op zondag treedt de band Koorn Pik & de Dørsvlegels op. Zij brengen Achterhoekse boerenrockmuziek. Ook heeft deze band een eerste single in het Brabants dialect uitgebracht.