Het was woensdag een topdag voor Martijn van den Belt en Medy van Boxtel. In februari 2015 tekende het jonge stel het contract voor hun woning in nieuwbouwplan Plein40. Afgelopen woensdag bereikte dat bouwproject zijn hoogste punt. 

Wethouder Toine Theunis plaatste symbolisch het laatste lijmblok op de topgevel. Dat gebeurde tijdens een kleine ceremonie in het bijzijn van de bouwers, de nieuwe bewoners en enkele buren die al langer in dit deel van het centrum wonen.

Martijn en Medy bewonen nu nog een huurwoning. “Dit project ligt letterlijk tegen de achtertuin van mijn geboortehuis aan”, wijst Medy.

“Maar dat is echt toeval hoor en niet de reden dat we hier nu terecht komen.” “Precies”, knikt Martijn, “wat voor ons de doorslag gaf, is de plek. In het centrum en vlak bij het station. En ruim zat voor ons tweeën.”

Rond de bouwvak klaar

Mevrouw Smits–van Waesberghe, hun toekomstige buurvrouw die al langer op de Stationsstraat woont, is het helemaal met hen eens.

“Een prachtplek om te wonen dit. En het wordt zo te zien een heel leuk hoekje in de wijk. Echt een opknapper voor de buurt. Ik ben komen kijken omdat ik vast enkele nieuwe bewoners hoop te ontmoeten.” Voordat het echt zover is, zal mevrouw Smits nog wel een poosje moeten wachten.

Rob de Jong, de uitvoerder op de bouw, is voorzichtig met het noemen van een harde datum, maar verwacht dat de woningen van deze eerste fase van Plein40 rond de bouwvak klaar zijn. Bouwen op een postzegel, noemt hij het. “Best een logistieke uitdaging”, wijst hij naar de grote bouwkraan die naast hem staat en naar de smalle toegang vanaf de Stationsstraat.

“Dat stukje straat wordt afgesloten als het hele project klaar is”, weet hij. “Dan wordt dit een soort hofje, waar je binnenkomt via de Burgemeester Schoonheijtstraat.”

Fase twee

Prachtplek of niet, er is wel ongeveer tien jaar lang nagedacht over een goede invulling van dit deel van het centrum, waar nu ondermeer het voormalige WVS-kantoor nog staat.

“De crisis hè?”, zegt René Maas van bouwbedrijf Maas-Jacobs. “En de animo onder Roosendaalse makelaars hield ook al niet over.

Ondanks waarschuwende geluiden – ‘Begin er niet aan!’- zagen wij wel wat in deze perfecte plek. Inmiddels zijn alle woningen van de eerste fase verkocht, waarvan enkele aan een verhuurorganisatie. Voor we beginnen aan de tweede fase, gaat eerst het oude WVS-kantoor plat. Dat gebeurt in juni. We hebben er even aan gedacht om het gebouw te transformeren, iets waar we goed in zijn, maar hebben toch besloten deze lelijke puist weg te halen.

De verkoop van de tweede fase loopt ook goed: van de twintig te bouwen stadsappartementen is al ongeveer de helft verkocht.”

De steigers op

Dan is het zover. Samen met wethouder Theunis beklimt Maas enkele smalle ladders. Niet veel later staan ze in de lichte regen klaar om de topgevel te voltooien. Martijn en Medy hoeven zich geen zorgen te maken.

Dat gebeurt uiteindelijk onder streng toezicht van uitvoerder De Jong met de nodige deskundigheid.