De politie heeft een 19-jarige Roosendaler en vier inwoners uit Terneuzen aangehouden vanwege een reeks internetoplichtingen via Marktplaats. 

De fraude kwam aan het licht dankzij een melding van een slachtoffer bij het televisieprogramma Opgelicht?!.

Deals

Uit het onderzoek van de recherche Zeeland bleek dat de jongens met valse identiteitsgegevens advertenties op Marktplaats hadden geplaatst. Hiermee boden ze onder andere computerspellen, merkkleding van Gucci en prijzige Hooverboards te koop aan.

De goederen werden uiteindelijk na de gesloten deals nooit geleverd. De fraudeurs verdwenen vervolgens van het internet en maakten een bedrag van in totaal ruim twee duizend euro buit.

Twintig mensen werden slachtoffer van de oplichtingszaak, daarvan deden er dertien aangifte bij de politie.

Aanhoudingen

De politie heeft verspreid over de maand maart drie negentien-jarige jongens uit Terneuzen, een negentien-jarige Roosendaler en een 17-jarige tiener uit Philippine gearresteerd. De officier van justitie bepaalt later welke straf deze oplichters krijgen. Het onderzoek is nog niet afgerond en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Uitzending

Het televisieprogramma Opgelicht?! (NPO 1) besteedt op dinsdag 5 april om 21.25 uur aandacht aan het onderzoek. Daarbij komen het Meldpunt Internetoplichting, Marktplaats en de Nederlandse Vereniging van Banken aan het woord.

De bedoeling is om tips te geven over het voorkomen van internetoplichting én toekomstige oplichters te waarschuwen voor de gevolgen.