Het bushokje dat ruim een half jaar in erbarmelijke staat aan de Kruisstraat tussen Hoeven en Oudenbosch verkeerde, in eindelijk vervangen. 

Jan Wijnen, de voorzitter van de Hoevense wijkvereniging De Kruissstraat, laat weten erg blij te zijn met de vervanging van het hokje: “Het oude bushokje was gewoon geen gezicht en bovendien levensgevaarlijk.” Wijnen noemt de nieuwe halte een aanwinst voor de wijk.

Voorzitter Jan Wijnen verklaart waarom het oude bushokje aan het eind van zijn Latijn was: “Vandalen namen het een aantal keer flink onder handen. Ze hebben het eens beklad met graffiti. Toen zag het er al niet meer uit. Daarna hebben ze ’s nachts een keer op het bushokje staan springen, waardoor het dak loskwam.”

Volgens de voorzitter van De Kruisstraat was voor hem de maat toen vol. “Het dak was gemaakt van polyester en hing met één hoek naar beneden. Daardoor kwam de scherpe rand bloot te liggen”, aldus Wijnen. Het gevaarlijk loshangende dak bood de voorzitter meer dan genoeg aanleiding om tot actie over te gaan.

Ernst
Wijkvereniging De Kruisstraat maakte zich de afgelopen maanden samen met het CDA hard voor de vervanging van het bushokje. Volgens Wijnen ging het regelen echter niet soepel. “Het kostte de nodige moeite om de juiste provinciale ambtenaar te vinden. Vorig jaar augustus meldde ik de situatie al bij de provincie, maar kreeg daar weinig gehoor.” Wijnen besloot daarom de kwestie rechtstreeks bij het CDA aan te kaarten.

“Daar sprak ik met iemand die de ernst van de zaak inzag en ermee aan de slag ging. Het nieuwe hokje staat er nu sinds een maand”, vertelt de voorzitter van de wijkvereniging. Hij voegt daar aan toe: “Ik vind het wel opmerkelijk dat er zo’n lange tijd nodig is voor iets dat een redelijk eenvoudige zaak lijkt te zijn. Dat neemt niet weg dat wij natuurlijk dolblij zijn met de nieuwe bushokjes!”

Verrassing
Tientallen Hoevenaars maken dagelijks gebruik van de busverbinding bij de Kruisstraat. Daarom heeft de provincie niet alleen het gevaarlijke bushokje, maar ook dat aan de overkant vervangen. “Dat was een aangename verrassing”, zegt Wijnen. “Ik ben er blij mee dat ze dat hokje ook gelijk vervingen. Beide bushokjes waren namelijk verouderde modellen.”

Gerust
De voorzitter van de Hoevense wijkvereniging zegt zonder twijfel een oogje in het zeil te gaan houden, zodat de nieuwe bushokjes in hun goede staat blijven. “Ik woon schuin tegenover de bewuste plek en zal dus regelmatig een blik naar buiten werpen om te kijken of er niets verdachts gaande is. Helaas heb ik het ook druk, dus ik kan dat niet fulltime doen”, aldus Wijnen.

Hij vervolgt: “De Kruisstraat heeft ook een buurtpreventieteam. Die mensen houden sowieso alles in de gaten. Ik ben er dus wel gerust op dat er niets met de hokjes zal gebeuren.”