Nieuwe Democraten houden peiling over vluchtelingenopvang

De Nieuwe Democraten houden op woensdag 6 april een peiling over de opvang van vluchtelingen in de gemeente Roosendaal. 

Volgens fractievoorzitter Ton Schijvenaars zijn er voldoende vrijwilligers om de enquête uit te voeren. De peiling wordt tegelijkertijd gehouden met het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

De partij wilde in totaal honderd vrijwilligers werven om de peiling te houden, maar dat aantal bleek te hoog gegrepen.

Bij een klein aantal stemlokalen zullen Nieuwe Democraten staan om mensen te vragen wat zij vinden van de opvang van de vluchtelingen in Roosendaal.

"Op dit moment doen wij onderzoek naar de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 en 2014 om te kunnen bepalen welke stemlokalen een uitslag hebben die nagenoeg gelijk is aan de uitslag van alle stemlokalen", meldt Schijvenaars.

Peilbus

Op een klein aantal plaatsen wordt mogelijk een ‘Peilbus’ geplaatst. Ook onderzoekt de partij de mogelijkheden om mensen digitaal naar hun mening te vragen. Schijvenaars benadrukt dat de peiling een initiatief is van de Nieuwe Democraten.

Het is geen officieel referendum, zoals het associatieverdrag met Oekraïne. De partij werkt momenteel nog aan de vraagstelling waarbij mensen kunnen aangeven of zij voor of tegen zijn.

Second best-oplossing

De Nieuwe Democraten zouden het liefst zien dat er in de gemeente Roosendaal ook een te raadplegen referendum kan worden gehouden op lokaal niveau. De peiling die de partij zelf houdt zien zij als een ‘second best’-oplossing.

De partij van Ton Schijvenaars is zelf voorstander van de opvang van asielzoekers. Volgens de Nieuwe Democraten is Roosendaal een stad van de menselijke maat en er is plaats genoeg voor de opvang van enkele honderden politieke vluchtelingen.

De partij zoekt nog vrijwilligers die mee willen doen om de peiling te houden. Dat kan door te mailen naar Ton Schijvenaars op ton.schijvenaars@me.com of te bellen met 0653191392.

Tip de redactie