Rucphens schoolvoetbaltoernooi bestaat 50 jaar

Dit jaar zal voor de vijftigste keer het schoolvoetbaltoernooi van de gemeente Rucphen plaatsvinden. In Nederland bestaat dit landelijke initiatief 110 jaar. 

Rom Martens en Toon Vriends zijn in 1966 begonnen met het organiseren van dit toernooi voor basisschoolleerlingen.

Nog steeds strijden elk jaar meerdere basisschoolteams tegen elkaar om de wisselbeker te winnen.

Op woensdagmiddag 6 april vindt het schoolvoetbaltoernooi. Het schoolvoetbaltoernooi is in het leven geroepen door voetbalbond KNVB om kinderen actief bezig te laten zijn. Binnen de gemeente Rucphen wordt dit toernooi sinds 1966 georganiseerd door enthousiaste basisschoolleraren.

Tot vijf jaar geleden organiseerden Rom Martens en Toon Vriends het toernooi, inmiddels hebben andere leraren waaronder John Taks het stokje overgenomen.

Opzet toernooi

Elk jaar worden er vanuit de basisscholen elftallen gevormd, voornamelijk bestaande uit leerlingen van de groepen zeven en acht. Meestal levert elke school een jongensteam en een meisjesteam aan. Ieder team wordt bijgestaan door een leraar van de eigen basisschool.

Bij de jongens zijn er dit jaar twee poules van ieder vier teams en bij de meisjes zijn er twee poules van drie teams. Meisjes doen nog niet zo lang mee met het toernooi, pas sinds eind jaren ’90 mogen zij meedoen.

Ineke Zopfi, directrice van de Vinkenbos, heeft er al zin in: “Elk jaar weer is het een hele gezellige, ongedwongen sportieve middag met veel positieve bijval vanaf de zijlijn.” De winnaars van het toernooi gaan door naar de regiofinale, de winnaars daarvan gaan weer door naar de provinciale finale waarna uiteindelijk de nationale finale bereikt kan worden.

Vrijwilligers

"Zonder vrijwilligers geen voetbaltoernooi", zo stelt John Taks. “Vooral de scheidsrechters zijn erg belangrijk, want eigenlijk regelen zij alles: zij zorgen dat de wedstrijden op tijd beginnen en weer klaar zijn,  zo laten ze de middag soepel verlopen.”

De vrijwilligers kunnen ouders zijn, maar ook mensen vanuit de gemeente. "Wat opvalt, is dat veel mensen jaarlijks weer meedoen, zij nemen een vrije middag en komen ons helpen op het veld", vertelt Taks.

Er is inmiddels een stabiele vaste kern, maar toch komen er elk jaar ook weer nieuwe vrijwilligers bij.

Feestelijkheden

De organisatie pakt dit jaar flink uit vanwege het vijftigjarig bestaan. Alle kinderen die meedoen krijgen net als elk jaar niet alleen een vaantje vanuit de KNVB, maar ook een vaantje vanuit de gemeente. Verder maken kinderen kans op mooie prijzen met een loterij aan het einde van het toernooi.  Elk kind een leuk cadeautje mee naar huis.

Speciale aandacht is er voor de vrijwilligers van de afgelopen jaren: van 15 uur tot 16.30 uur vindt er een open receptie zijn waarbij er een tentoonstelling is met oude foto’s,  persberichten en een overzicht van alle afgelopen winnaars.

Ook voetbalclub RSV zal niet vergeten worden: elk jaar zetten zij zich kosteloos in voor dit toernooi. Taks hoopt dat er veel (oud-) vrijwilligers komen: “Wij nodigen iedereen die ook maar iets met het toernooi te maken heeft (gehad) uit om te komen.”

Tip de redactie