Het Roosendaalse muziekensemble Omonia houdt op te bestaan. Op zondag 3 april vindt het laatste concert van de groep die gespecialiseerd is in Griekse muziek plaats in zaal Anno 1810. 

Reden voor het besluit om te stoppen is dat oprichter en algemeen leider Jaap van der Geluk het ensemble door gezondheidsproblemen niet langer kan leiden.

De organisatie heeft nog getracht om een opvolger te vinden die voldoende kennis heeft van de Griekse taal en affiniteit met de Griekse muziekcultuur, maar die was niet te vinden. “Met pijn in het hart is daarom het besluit genomen het ensemble op te heffen”, geeft Van der Gulik aan.

Griekse taal

De personen die het laatste concert zullen uitvoeren bestaan uit negen instrumentalisten en vijf vocalisten. Kenmerkend voor de groep is dat zij uit Nederlanders bestaat die uitsluitend Griekse liederen in de Griekse taal ten gehore brengen.

Het doel van Omonia is altijd geweest om het westerse publiek kennis te laten maken met de mooie Griekse muziekcultuur en deze Griekse cultuuruiting te helpen verspreiden.

Dertigjarig bestaan

De Wouwse Jaap van der Gulik vierde met Omonia vorig jaar nog het dertigjarig bestaan. Dat gebeurde met een bijzonder herdenkingsconcert in de Moeder Godskerk.

Van der Gulik richtte Omonia op, nadat hij in juni 1984 kennismaakte met de Griekse muziek op het eiland Corfu. Het koor dat hij toen hoorde nodigde hij uit voor een concert in Roosendaal. Daarbij was de Griekse ambassadeur in eigen persoon aanwezig.

Sinds dat moment zag Van der Gulik het als een persoonlijk doel om de Griekse muziek te promoten. De oprichting van een eigen ensemble maakte daar onderdeel vanuit.

Het afscheidsconcert vindt op zondag 3 april plaats in zaal Anno 1810 aan de Bloemenmarkt 14 in Roosendaal.Aanvang is 15.00 uur. Kaartjes zijn te koop bij het VVV-kantoor aan de Markt 71. Reserveren kan ook via 0165-302292 of omonia@vandergulik.nl.