KPJ Oud Gastel heeft een nieuwe locatie gevonden voor haar tractorpulling-evenement ‘PullingGastel’.

De oude locatie van het Gastelse pulling-evenement lag aan de Opperstraat, maar is niet meer beschikbaar. KPJ-woordvoerder Lars Klijs: “Het stuk grond waar ons evenement dit jaar wordt gehouden, ligt maar vijfhonderd meter verderop.” PullingGastel vindt plaats op zaterdag 21 mei 2016.

Volgens woordvoerder Lars Klijs leverde de zoektocht naar een nieuwe plek geen problemen op. “We wisten gelukkig ruim op tijd dat het evenement niet meer op de oude locatie plaats kon vinden.”

Klijs vertelt dat PullingGastel het oude perceel moest verlaten omdat daar de komende vijf jaar kerstbomen op gekweekt worden. “Een lid van onze eigen KPJ wist gelukkig iemand die zijn stuk grond aan ons beschikbaar wilde stellen. Dat voldeed aan alle eisen. De nieuwe plek was daarom snel gevonden.”

Hoog en droog

De woordvoerder van de Katholieke Plattelands Jongerenorganisatie zegt dat de ideale pullinglocatie aan een aantal eisen voldoet. “De oppervlakte van het perceel moet minimaal vijf hectare zijn, en goed bereikbaar voor alle verkeer. De deelnemers hebben groot materiaal bij zich.

Het stuk waar de wedstrijden gereden worden, moet hoger liggen dan de rest van het terrein.” Klijs licht toe: “De hoger liggende stukken hebben een lager grondwaterpeil. De grond is op die plekken harder. Daardoor zakken de tractoren minder snel weg. Het komt de kwaliteit van de baan ten goede.”

Veiligheid

Lars Klijs vertelt dat er bij een evenement als PullingGastel het nodige komt kijken op het gebied van veiligheid. “De politie en brandweer controleren het terrein van te voren. Ze kijken of er genoeg nooduitgangen zijn en of onze tent veilig is. Daarnaast beoordelen ze de ambulanceroutes.”

De dranghekken moeten zorgen voor een afstand van minimaal achttien meter tussen de baan en het publiek. De KPJ-woordvoerder benadrukt dat een situatie als in Haaksbergen onmogelijk is. Daar reed een monstertruck door de dranghekken heen het publiek in.

“De wagen die achter de tractoren hangt, heeft een ingebouwd veiligheidssysteem. Als de machines ook maar een beetje de verkeerde kant uit gaan, trapt de bediener van de sleepwagen op de rem. De hele boel staat dan direct stil.”

Spektakel

“Dit jaar wordt PullingGastel spectaculairder dan ooit tevoren”, aldus Klijs. Het grootste spektakel blijft volgens Lars nog een verrassing. Hij verklapt alvast dat er grote namen op het evenement aanwezig zullen zijn.

“The Dirty Daddies van De Zwarte Cross zullen een optreden verzorgen en ‘s avonds zal niemand minder dan Mental Theo het dak van de tent af blazen”, vertelt de woordvoerder.