De gemeente Roosendaal sluit drugspanden niet langer voor een periode van drie jaar. Burgemeester Jacques Niederer heeft besloten dat de periode waarin een bedrijfsgebouw of woning dicht moet wordt teruggebracht naar één jaar. 

Aanleiding daarvoor is de uitspraak van de voorzieningenrechter die besloot dat een drugshuis aan de Boomgaardstraat 3C niet voor drie jaar op slot mocht. Ook lopen er nog andere soortgelijke procedures.

Beleid

Het nieuwe beleid is inmiddels van kracht, maar heeft geen gevolgen voor eigenaren van panden die de afgelopen drie jaar zijn gesloten.

"Voor een pand dat bijvoorbeeld in 2014 gesloten is, is de sluitingstermijn overeenkomstig het op dat moment geldende beleid, toen drie jaar," legt gemeentewoordvoerster Charlotte Vermeulen uit.

Krachtig instrument

De aanpassing van de maatregel leidt niet tot aanpassing van het beleid om drugspanden te sluiten.
"Het sluitingsbeleid is een krachtig bestuurlijk instrument dat de burgemeester uiteraard zal blijven gebruiken om de drugsoverlast aan te passen."

"Hieruit volgt dat de burgemeester dit instrument niet minder vaak gaat inzetten," kondigt Vermeulen aan. In 2015 liet Niederer vier panden sluiten vanwege de aanwezigheid van drugs.

Het ging om drie woonhuizen en één bedrijfspand. Een sluitingsverbod voor een drugspand houdt in dat het gebouw niet meer mag worden bewoond of op een andere manier mag worden gebruikt.