Ruilboek haalt Hoevense ouderen uit isolement

Kruisvereniging Hoeven komt het het project Ruilboek. 

Een grote boekenkast in de centrale ruimte van Het Punt in Hoeven wordt gevuld met mooie boeken die het lezen meer dan waard zijn. Insteek is dat senioren uit het dorp een boek komen uitzoeken en lenen en dit combineren met een praatje en een kopje koffie.

Het project is bedoeld om ouderen uit hun sociaal isolement te halen en meer loop te krijgen in Het Punt. Kartrekker Joke Kouters van de kruisvereniging heeft goede hoop dat het project Ruilboek een succes gaat worden. “Het is laagdrempelig, gratis en gezellig”, zo zegt zij.

April 2014 vond de opening van Het Punt plaats. In acht weken tijd werd het Trefpunt, de ontmoetingsplaats voor senioren van de KBO en leden van Surplus, volledig gerenoveerd. In het nieuwe pand hebben beide organisaties nog steeds hun eigen ruimte.

Prachtige barinstallaties, de benodigde elektrische apparaten, biljarts, gigantische televisies, allemaal in een sfeervol decor van zachte kleuren, hoogpolig tapijt, aangevuld met een open haard, een gezellig tikkende grote staande klok, comfortabele eetkamerstoelen en fraaie meubelstukken.

In het middengedeelte van het complex staat een leestafel, hangt een televisie en kunnen mensen gezellig samen zijn. De Hoevense senioren zijn echter wat afwachtend, waardoor de ruimte nog niet optimaal gebruikt wordt.

Op pad

Daar wil de kruisvereniging, die gevestigd is in het naastgelegen pandje, verandering in brengen. Woordvoerder Joke Kouters kende vanuit Ulvenhout het project Ruilboek. “Daar is het echt een succes en ik denk dat dat in Hoeven ook kan. Het is eigenlijk heel simpel: er wordt een prachtige boekenkast gemaakt en deze wordt gevuld met boeken. Mensen kunnen een boek per keer komen lenen en brengen deze weer terug als ze het uit hebben”, legt Kouters uit.

“Er is altijd een gastvrouw aanwezig die de mensen kan helpen zoeken, tips kan geven over het soort boeken en een praatje maakt. Hopelijk drinken de mensen meteen een kopje koffie, blijven even praten of een krantje lezen. De insteek is namelijk om ouderen uit een sociaal isolement te halen, omdat ze lekker op pad gaan om een boek uit te zoeken of te ruilen.”

Geen administratie

Kouters is momenteel druk doende om voldoende boeken te verzamelen om de nieuwe boekenkast te vullen. “Ik plaats bewust geen oproepje, want de ervaring is dat mensen dan even de hele zolder leeg halen. Hartstikke goed bedoeld, maar ik heb liever dat ik iemand rechtstreeks om één mooi boek vraag. Dan krijg je echt een leuke collectie. Dat is uiteindelijk ook de bedoeling.”

Er komt geen administratie voor Ruilboek. “Er zal best eens een boek verloren gaan, maar we gaan uit van de goedheid van de mens. Dat de boeken steeds weer netjes terug komen!” 12 mei gaat het project van start en kunnen senioren dagelijks naar Het Punt komen om een boek uit te zoeken.

Tip de redactie