Luc Goderie brengt gemeentegrenzen in beeld

Luc Goderie, docent, grafisch ontwerper en educator bij het MOTI museum in Breda, is uitermate creatief, maar ook duidelijk gericht op processen die in onze samenleving spelen. 

Een combinatie van zijn talenten heeft geleid tot de fotodocu over de Roosendaalse gemeentegrenzen. Hij zette al deze plekken op de gevoelige plaat.

Twee jaar geleden maakte Goderie, tijdens een fietstocht rond Roosendaal, een fotoserie over de grenzen tussen buurgemeenten en zijn eigen woonplaats. Die fotoserie blijkt nu, terwijl heel West-Europa wordt betrokken bij een ware volksverhuizing, uitstekend te passen bij de maatschappelijke ontwikkelingen van deze tijd. Een reden te meer om die foto’s in Galerie De Kring als een fotodocu te presenteren.

Idee

"De gemeente Roosendaal grenst aan de gemeentes Halderberge, Rucphen, Woensdrecht, Bergen op Zoom, Steenbergen en het Belgische Essen. Er zijn ongeveer vijftig gemeentegrensovergangen, waarlangs je te voet, met de fiets, per auto of schip naar Roosendaal kunt komen", zegt Goderie over het, door hem opgepakte, idee.

"Met een topografische kaart heb ik die overgangen in beeld gebracht, ben met een camera op de fiets gestapt en heb ze gefotografeerd." In feite wilde hij met die foto’s laten zien hoe divers die overgangen zijn en op welke wijze die zichtbaar werden gemaakt.

"Het vraagt een nauwkeurige manier van observeren om de verschillen aan beide zijden van de gemeentegrens te zien", vult hij aan. Door de ontwikkelingen in Europa en de keuze van landen om, tegen het Verdrag van Schengen in, de grenzen te sluiten, werd die fotoserie ineens uitermate actueel.

Goderie durft daarbij hardop de vraag te stellen of gemeenten ook bereid zijn om ‘hun grenzen’ te sluiten, wanneer er een beroep wordt gedaan om vluchtelingen op te nemen. "Het weigeren om aan zo’n verzoek mee te werken is in feite ook het sluiten van een grens." Op grond van die verbanden heeft Goderie besloten om die foto’s als een fotodocumentaire tentoon te stellen.

Uitwerking

"Vanuit mijn professie ben ik voortdurend met beelden bezig die ideeën moeten visualiseren. De huidige situatie in Europa, met heel veel mensen op drift, heeft me tot deze fotodocu gebracht. In klassieke zin is het geen tentoonstelling."

"Het gaat ook niet zozeer om hoe mooi de foto’s zijn, maar het verhaal dat ze vertellen. Door middels die foto’s een aantal opvallende grensaanduidingen en -overgangen te laten zien vanaf de kant van de buurgemeenten, ligt de focus op de gemeente Roosendaal", verklaart Goderie zijn uiteenzetting over de totstandkoming van zijn fotodocu.

"Een duidelijke streep over de weg, een grenspaal, naambordjes of een turfvaart zijn duidelijk herkenbaar als grens. Maar soms is dat veel lastiger, en moet je kijken naar het kleur- of materiaalverschil van het wegdek." 

Goderie laat met negen uitvergrote foto’s en een beamerpresentatie van nog eens 35 afbeeldingen zien hoe divers die Roosendaalse grensovergangen zijn. Die zijn te bekijken van 18 maart tot 18 april in Galerie De Kring.

Tip de redactie