Militaire Willems-Orde voor commando’s

Het Korps Commando Troepen heeft dinsdag historie geschreven. Zij ontvingen op het Binnenhof in Den Haag uit handen van koning Willem-Alexander de Militaire Willems-Orde. 

Het Korps kreeg deze onderscheiding voor haar buitengewone inzet in Afghanistan in de periode van maart 2005 tot september 2010.

Opvallend is dat commando’s die nu ook nog worden ingezet bij vredesoperaties niet aanwezig waren bij de huldiging. Dat komt, omdat hun identiteit geheim wordt gehouden. Het Ministerie van Defensie wil op deze manier hun veiligheid waarborgen.

Plicht

Koning Willem-Alexander stond stil bij de inzet van het Korps in Afghanistan. "U had te maken met Talibanstrijders, buitenlandse infiltranten, krijgsheren, corrupte bestuurders en drugscriminelen, maar ook met angstige dorpsbewoners die bescherming zoeken bij de sterkste partij."

"Te midden van die gecompliceerde wereld deed u uw plicht”, sprak de koning tot de commando’s. Hij liet weten diep ontzag te hebben voor het werk van de soldaten.

De koning haalde het voorbeeld aan van een gebeurtenis in juni 2009. Negen commando’s lieten zich toen met een parachute zakken op een berg. Op deze manier konden zij de ontwikkelingen van de tegenstander in kaart brengen.

Dood Kevin van de Rijdt

De dramatische dood van commando Kevin van de Rijdt tekent het zware werk van het Korps. Op 6 september 2009 raakt de korporaal gewond. Zijn collega’s halen hem zwaargewond uit de hinderlaag onder een vijandelijk vuur van mortieren, raketgranaten en mitrailleurs.

Later overlijdt Van de Rijdt alsnog aan het gevolg van schotwonden. Bijzonder is dat de familie van Van de Rijdt dinsdag aanwezig was bij de uitreiking van de Militaire Willems-Orde.

Vaandel

Na alle toespraken bevestigde de koning het versiersel van de Militaire Willems-Orde vast aan het vaandel van het korps. Voortaan kunnen zij laten zien drager te zijn van de Orde. Deze onderscheiding is bedoeld voor militairen, burgers of eenheden die zich in de strijd kenmerkten door moed en trouw.

Bijzonder is dat de commando’s de twaalfde eenheid zijn die deze Orde krijgt. Alle andere eenheden kregen de onderscheiding voor hun moed tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verder zijn er ook nog vier personen die drager zijn van de orde. Commando’s Marco Kroon en Gijs Tuinman ontvingen eerder deze dappersheidsdecoratie. In het verre verleden werd deze orde ook uitgereikt aan de Brit Kenneth Mayhew en de Amerikaan Edward Simon.

NUwerk

Tip de redactie