De gemeente Rucphen roept een huldiging in het leven voor de sportkampioenen die in 2015 een bijzondere prestatie hebben geleverd. Zij worden op vrijdagavond 1 april in het zonnetje gezet in de raadzaal van het gemeentehuis. 

Vorig jaar trok de Stichting Sportgala Rucphen de stekker uit de jaarlijkse verkiezingen van sportkampioenen in de gemeente. Reden was een gebrek aan het belangstelling.

Het aantal opgaven voor een nominatie bleef twee jaar op rij uit, waarna werd geconcludeerd dat er onvoldoende animo was voor het evenement. Daarmee verdween ook het aandachtsmoment voor de bijzondere prestaties van sporters en sportverenigingen uit de gemeente.

Presentaties

Wethouder René Lazeroms van Sport vindt het belangrijk dat de sportkampioenen wel worden gehuldigd.
Daarom is de gemeente ingesprongen op het gat.

"We willen deze huldiging geen stille dood laten sterven. Daarom hebben we besloten om zelf een sportkampioenenavond te organiseren. Dat wordt geen compleet programma. We geven korte presentaties over de kampioen”, legt Lazeroms uit.

Hij heeft ook de organisatie van het voormalig Sportgala uitgenodigd om te komen kijken. De huldiging verschilt nadrukkelijk van het Sportgala. Zo vindt er geen verkiezing plaats van bijvoorbeeld ‘Sportman of Sportvrouw van het Jaar’ en worden er geen optredens of demonstraties gegeven.

Aanmeldingen

Lazeroms is niet ontevreden over het aantal aanmeldingen voor de huldiging. In totaal worden tien personen en één club in de schijnwerpers gezet. Het gaat hierbij om sporters of verenigingen die hebben gepresteerd op nationale, Europese of wereldkampioenschappen of op een andere manier een belangrijke prestatie hebben geleverd.

Sportkampioenen die op 1 april onder voorbehoud worden geëerd zijn tafeltennisser Rajko Gommers, twirlster Daniëlle Verpaalen, ruiters Femke van den Maagdenberg en Lisanne Zoutendijk, wielrenner Axel Roks, menster Arion Vissers, ploeger Kees Koenen en atleten Richard van Oosterhout en Bas de Graaf en darter Berry van Peer. Ook op het lijstje staat voetbalclub Rood-Wit.

Bedrijfsleven

De gemeente streeft er naar dat een andere organisatie de huldiging van sportkampioenen uiteindelijk overneemt. "Wij zien het vooral als een taak om te faciliteren. Mogelijk kan het bedrijfsleven op het gat inspringen”, doet Lazeroms een suggestie.

Hij wijst erop dat ook in andere gemeenten als Roosendaal en Zundert nog steeds een jaarlijks Sportgala wordt gehouden. De wethouder heeft goede hoop dat er uiteindelijk een nieuw evenement ontstaat waarbij alsnog jaarlijks aandacht is voor de vele sportkampioenen die de gemeente Rucphen rijk is.