138 Halderbergenaren hebben een wapen

138 Halderbergenaren zijn in bezit van een wapen. Mét toestemming van de politie, want voor dit aantal is een wapenvergunning verleend. 

De meeste wapens worden gebruikt voor een schietsport, maar de politie gaf ook goedkeuring voor onder andere het verjagen van vogels en het doden van losgebroken wild. Ook verzamelaars krijgen soms een vergunning.

De politie hanteert een streng wapenbeleid. Wapenbezit is dan ook alleen maar in bepaalde gevallen toegestaan. Het aantal verleende vergunningen loopt ieder jaar terug. Zo werden er vorig jaar 72.729 vergunningen in heel Nederland verleend. Dat zijn er ruim zeshonderd minder dan in 2014 en ongeveer tweeduizend minder dan in 2013. In 2015 zijn verder landelijk 90 vergunningaanvragen geweigerd en 188 vergunningen ingetrokken.

Stabiel

Wie een wapenvergunning wil moet aan een aantal eisen voldoen. Zo mag geen vrees voor misbruik bestaan en de aanvrager moet persoonlijk stabiel zijn. Verder moet er een redelijk belang zijn voor het gewenste wapenbezit zoals het beoefenen van een schietsport, het verzamelen van wapens of jagen.

Schietsport

In de gemeente Halderberge zijn er vorig jaar maar liefst 138 vergunningen verleend. 50 daarvan geven jagers toestemming een wapen te hebben. Eentje wordt ingezet voor het doden van losgebroken of gewond vee. Een Halderbergse organisatie had een vergunning nodig voor re-enactment (het uitbeelden van historische gebeurtenissen op een zo authentiek mogelijke wijze)

52 Halderbergenaren hebben een vergunning gekregen om de schietsport te blijven beoefenen. Verder gaat het om vergunningen voor twee verzamelaars. Tenslotte werden er 32 vergunningen verleend voor specifieke onderdelen en munitie.

Controle

De politie voert regelmatig controles in de vorm van huisbezoeken uit om te kijken of het wapen goed en veilig is opgeborgen, zodat in principe alleen de vergunninghouder bij het wapen kan. Zo werden er vorig jaar 27.358 huisbezoeken afgelegd. In 103 gevallen werd een waarschuwing gegeven.

Volgens de politie wordt een vergunning bij verkeerd gebruik, of wanneer de politie zorgen heeft over de mentale toestand van een vergunninghouder, zonder pardon worden ingetrokken. De politiesystemen zijn aan elkaar gekoppeld. “Zo kunnen we bijvoorbeeld nagaan of de aanvrager bij de politie bekend staat als agressief, gewelddadig of anderszins psychisch niet in balans."

"Omgekeerd kunnen we onderweg naar een melding nagaan of de betrokken persoon een vuurwapen heeft of dat er op het dat adres een vuurwapen voorhanden is.” De politie streeft ernaar het aantal vergunning tot een minimum te beperken.

NUwerk

Tip de redactie