Bushaltes Roosendaal worden veiliger voor gehandicapten

Het startsein om de bestrating van de 75 Roosendaalse bushaltes voor gehandicapten te verbeteren is afgegeven.

Wethouder Saskia Schenk plaatste samen met het Roosendaals Gehandicapten Platform (RoGeP) symbolisch de eerste ribbeltegel op het voetpad aan de Burgemeester Freijterslaan. 

"Het is heel fijn dat we openbare plekken, zoals bushaltes ook voor slechtzienden en gehandicapten zo prettig mogelijk kunnen inrichten", aldus Schenk.

Het project is een samenwerking tussen het RoGeP en de gemeente Roosendaal. "Onze stichting kreeg een melding binnen over enkele misplaatste ribbel- en informatietegels rondom bushaltes. Daarna zijn we de omgeving gaan inspecteren en bleek inderdaad dat de bestrating niet overal meer veilig is. We hebben een rapport opgesteld en die aan de gemeente voorgelegd", vertelt Jan Lanooy, voorzitter RoGeP.

De raad heeft extra financiële middelen ter beschikking gesteld, waardoor het project vrijdag officieel van start ging.

Gevaar

De nieuwe aanpak moet de bushaltes nog toegankelijker maken. Dat is volgens wethouder Schenk en Lanooy van groot belang. “Het doel is natuurlijk ongelukken voorkomen. De verbeteringen zijn niet alleen voor slechtzienden en blinden van toepassing, ook mensen in een rolstoel ervoeren problemen”, aldus Lanooy. De looppaden, bestaande uit wit of gele geleidetegels, zijn momenteel niet in elke straat correct geplaatst.

Volgens Lanooy is dat erg gevaarlijk. "Iemand met een blindegeleidestok kan nu verkeerde aanwijzingen krijgen. De tegels horen bijvoorbeeld het looppad aan te geven, maar ook of iemand naar links of rechts moet", legt de voorzitter uit.

Werkzaamheden

De waarschuwingtegels zijn een aantal jaar geleden bij alle bushaltes geplaatst. Door nieuwe bestrating, werkzaamheden of veranderende verkeerssituatie kloppen de tegels niet overal meer.

Met de ingang van het verbeteringsplan worden de looppaden verlegd, geleidetegels verplaatst of geleidende stoepranden aangepast. "Hoe lang dat precies gaat duren is nog niet te zeggen. Het is veel werk dus we kunnen niet alles in één keer aanpakken", vertelt een gemeentemedewerker die het project gaat uitvoeren.

Projecten

De stichting RoGeP is erg blij dat het plan van start gaat. "We hebben veel tijd in het voorwerk gestopt, maar het levert dan ook echt iets op", aldus Huib de Ruijter, coördinator RoGeP.

Naast het verbeteringsplan van de bushaltes zijn er meer projecten van het RoGep en de gemeente in ontwikkeling. "We willen verkeerssituaties voor onze doelgroep zo veilig mogelijk maken. Bijvoorbeeld door rateltikkers aan stoplichten toe te voegen. Maar ook de Nieuwe Markt toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers is één van onze doelen", aldus Lanooy.

NUwerk

Tip de redactie