Roosendaal is een nieuw samenwerkingsverband rijker. Schouwburg De Kring, Erfgoedcentrum Tongerlohuys en CultuurCompaan verenigen zich in ‘Cultuurlinc’. 

De initiatiefnemers willen samen de vele culturele activiteiten en organisaties in Roosendaal stimuleren en met raad en daad bijstaan.

In samenwerking met de gemeente Roosendaal heeft het bestuur van Stichting Schouwburg De Kring de meerwaarde van clusteren en samenwerken onderzocht.

Voorwaarde was dat alle inwoners van de gemeente toegang tot cultuur zouden hebben en houden. Dat kan maar op één manier: door allerlei culturele initiatieven, activiteiten en instellingen met elkaar te verbinden. Zo komen culturele thema’s en initiatieven sneller van de grond en winnen ze aan impact.

Samenwerkingsverband

“Cultuur in Roosendaal is niet alleen het theater of museum, er is zoveel meer. Cultuurlinc bouwt aan een netwerk van lokale en regionale partners en ondersteunt ze met deskundigheid, ervaring, mensen en middelen. Het samenwerkingsverband vormt een stevige basis, waar je als culturele organisatie vast of tijdelijk bij aan kunt haken”, melden de initiatiefnemers achter Cultuurlinc.

Vaste partners

De Kring en ErfgoedCentrum Tongerlohuys worden niet alleen op papier met elkaar verbonden, maar ook fysiek. Het komende half jaar wordt er flink gebouwd en verbouwd. Zo krijgen De Kring en het Tongerlohuys een gezamenlijke foyer. Ook het gemeentearchief wordt in het museum gevestigd.

Het erfgoedcentrum zoekt daarnaast de verbinding met de stad door ‘Het Verhaal van Roosendaal’ te vertellen. De publiekstaken van het gemeentearchief krijgen straks een plek in het historisch lab van het Tongerlohuys.

Kunsteducatie

CultuurCompaan is de opvolger van De Kring Educatie en is vanaf begin deze maand te vinden op de Markt 6. Onder CultuurCompaan vallen projecten, zoals Sjors Creatief (buitenschoolse activiteiten), de Kunstroute waarbij alle inwoners de mogelijkheid krijgen een culturele loopbaan te ontwikkelen en Vitamine C, een kunstmenu voor leerlingen van de basisschool