Op vrijdagavond 18 maart vanaf 18.00 uur beleeft Roosendaal zijn eigen eerste versie van The Passion, Manifestatie Hartstocht. 

De bedoeling is dat dit levensbeschouwelijk cultureel evenement jaarlijks terug gaat keren op het cultuurplein. Alle activiteiten zoals optredens van bands, dansers en het koor zijn gericht op thema’s uit het passieverhaal maar vertaald naar de tijd van nu.

Hartstocht, passie, barmhartigheid en lijden, iedereen krijgt er mee te maken in zijn leven en dan maakt het niet uit of je christen, moslim, jood of ongelovig bent. Manifestatie Hartstocht is een werelds evenement voor iedereen. In de zomer van 2015 zijn de plannen gesmeed voor de Roosendaalse versie van de Passion.

De Raad van kerken die bestaan uit de Sint Norbertusparochie, de Evangelische Gemeenschap Roosendaal en de Protestantse Gemeente Roosendaal waren zo enthousiast over The Passion dat ze de tijd rijp achtten om een dergelijk evenement ook in Roosendaal op poten te zetten.

Acces

De Raad riep de hulp in van jongerenorganisatie Acces, die zich vanuit de Josephstraat in zet voor jongeren, en het Norbertus College. Docent Levensbeschouwing, Karin Stroop en docent natuur- en scheikunde Corné Louwen van het Norbertus, zitten in de werkgroep die bestaat uit zeven personen uit de verschillende organisaties. Louwen is verbonden aan de Evangelische Gemeenschap.

Stroop vertelt: “Ik ben gevraagd door de Norbertusparochie. Ze kennen mij omdat ik nogal eens met klassen van het Norbertus College de kerk bezoek. We besteden veel aandacht aan cultuur op school en we zijn gewend om op dat gebied altijd veel te organiseren. Ik vind het hoogtijd dat er op het cultuurplein nu eens een levensbeschouwelijk cultureel evenement komt. Hoewel we met Hartstocht een aanzet willen geven naar de daaropvolgende Stille Week voor Pasen, moet het absoluut een seculier, werelds evenement worden.”

Muziek en dans

Op vrijdagavond 18 maart staan er in partytenten op het cultuurplein stands van verschillende organisaties als Amnesty International, Vluchtelingenwerk Roosendaal en Diaconale stad ( bekend van onder meer het Maatjesproject, het Spel-leerhuis in de Westrand en huiswerkbegeleiding).

Er is volop muziek. De Promsband van het Norbertus College, de EGR band en popkoor SKOOR brengen muziek die bij het thema van de avond past. Louwen zegt: “In een van de tenten draaien we een themafilm en er is ook een fototentoonstelling te zien. Leerlingen van het Norbertus beelden met hun foto’s uit, wat zij verstaan onder lijden. Er treedt ook een meidendansgroep van onze school op.”

Hartstochtcafé

Bij het plein zal die avond het Hartstochtcafé gevestigd worden. Daar kunnen mensen terecht om te luisteren naar interviews met verschillende Roosendalers die een link hebben met het thema ‘Lijden’. Een vertegenwoordiger van de stichting Noodbank vertelt hoe zij mensen helpen die door omstandigheden in financiële nood geraakt zijn.

Ook komt er iemand van Diaconale stad aan het woord. Er komt tevens een plekje op het plein waar mensen een kaarsje kunnen opsteken voor hun dierbaren. Roosendalers die een boeiende avond en verdieping zoeken, gaan dit vinden op manifestatie Hartstocht.