De Lambertuskerk in Wouw kampt met de nodige gebreken. In totaal is er meer dan 500.000 euro nodig om alle mankementen te verhelpen. 

Daarom is er een stichting opgezet die geld gaat inzamelen om er voor te zorgen dat de renovatie van de kerk kan worden betaald. Voor de komende vijf jaar wordt 150.000 euro ingezameld om aan de slag te kunnen om de ergste gebreken aan te pakken.

Stichting Behoud Lambertuskerk werd afgelopen week officieel gelanceerd. Deze organisatie wil zich inzetten om de kerk voor de toekomst te behouden.

Het Wouwse gebedshuis is een Rijksmonument dat zijn oorsprong heeft in het jaar 1270. De huidige kerk staat nog steeds op de fundamenten van een kapel die toen werd gebouwd.

Teruglopend kerkbezoek

Het parochiebestuur van de Lambertuskerk is niet in staat om alle reparatiewerkzaamheden aan de kerk te betalen. Dat komt door teruglopend kerkbezoek. Toch heeft de gloednieuwe stichting er vertrouwen in dat de bewoners van Wouw willen bijdragen aan het behoud van de kerk.

De initiatiefnemers noemen het gebedshuis het ‘Icoon van Wouw’. "Het is ons doel om de komende jaren samen met het dorp de toekomst van het ‘Hart van Wouw” veilig te stellen", benadrukt de stichting. Daarbij willen zij alle Wouwenaren bewust maken van hun verantwoording voor de instandhouding van het gebouw.

Multifunctioneel gebruik

De komende tijd wil de stichting zich richten op het informeren van de bevolking. Ook worden prominente (ex)bewoners uit Wouw gevraagd zitting te nemen in een Comité van Aanbeveling.

Daarnaast houdt de organisatie zich bezig met het opstellen van een sponsorplan om bedrijven en instellingen op te roepen om een financiële bijdrage te leveren. De stichting bekijkt verder op welke wijze de kerk multifunctioneel kan worden ingericht, zodat het gebedshuis voor meer doeleinden kan worden gebruikt.

Urgente werkzaamheden

De kerk is in het najaar van 2015 in de steigers gezet om de meest urgente werkzaamheden aan te pakken. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft een subsidie gegeven van 150.000 euro voor het opknappen van de kerk. Voorwaarde is wel dat het kerkbestuur dezelfde middelen geeft. Daarom wordt nu gestart met de wervingsactie.