De Dorpenomloop kent dit jaar een belangrijke primeur. Voor het eerst in de geschiedenis van het wielerevenement komen drie procontinentale wielerteams aan de start op zondag 13 maart. 

Dit zijn ploegen die toegang hebben tot wedstrijden op het hoogste wielerniveau. "Dit jaar wordt de veertigste editie gehouden van de Dorpenomloop. We hebben daarom extra ons best gedaan om deze teams te strikken", geeft wedstrijdleider Corné Heeren aan.

De procontinentale teams die naar Sint Willebrord komen om mee te doen met de Dorpenomloop zijn Team Roth uit Zwitserland en de Wanty-Group Gobert en TopSport Vlaanderen-Baloise uit België.

"We zijn erg blij met deze namen. Dit geeft net wat extra glans aan de Dorpenomloop", vindt Heeren. De afgelopen jaren heeft de Dorpenomloop flink aan populariteit gewonnen. Steeds meer bezoekers weten het wielerevenement te vinden.

Internationaal karakter

Dit jaar komen in totaal 25 wielerploegen aan de start van de Dorpenomloop. “Dat is ook het maximale dat we kunnen toelaten. Elk jaar melden zich veel meer ploegen aan dan we kunnen plaatsen. Het is mooi om te zien dat wielerteams graag naar Rucphen komen. Dat geeft ons de gelegenheid om een mooi wielerveld samen te stellen”, legt Heeren uit.

Dit jaar starten teams uit Nederland, België, Groot-Brittannië, Ierland, de Verenigde Staten, Zwitserland, Duitsland, Noorwegen en Luxemburg. Daarmee kent de Rucphense wielerkoers een bijzonder internationaal karakter.

Parcours

Het parcours van de Dorpenomloop is hetzelfde gebleven als vorig jaar. De wielrenners komen door de Rucphense kerkdorpen Sint Willebrord, Sprundel, Rucphen en Schijf en rijden voor een klein deel over grondgebied in de gemeenten Zundert en Etten-Leur. De start en de finish is in de Dorpsstraat in Sint Willebrord. Op diezelfde plek finishte in 1978 de Tour de France.