Jan Stroop uit Heerle is hoofdgast op de veertiende dialectavond die heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat en SKW Sprundel presenteren. 

Deze dialectprofessor uit Heerle is bekend van zijn stukjes vroeger in de krant met de titel “Sprekend een Westbrabander”. Hij bedacht ook de term “Poldernederlands”, een nieuwe variant van het Algemeen Nederlands.

Het wordt op maandag 7 maart in De Trapkes, vanaf 19.30 uur vooral weer een leuke avond. Wilma Vermunt, Rietje Vergouwen, Piet Bouwens en Adrie van Ginneken hebben daarvoor een aantal verhalen en anekdotes klaar staan.

Minderwaardig

Organisator Adrie van Ginneken: "Over dialect wordt ten onrechte minderwaardig gesproken. Kinderen zouden een taalachterstand oplopen. Daarom is het goed om te weten dat bij een onderzoek in Limburg is gebleken, dat kinderen, die ook dialect spreken, bovengemiddeld presteren bij het leren van vreemde talen."

Taalgevoeliger

"Je wordt er taalgevoeliger door. Dialect is veel ouder dan het Algemeen Nederlands. Het is een echte taal, met een compleet stelsel van klank- en woordverschijnselen en zinstypes. Een taal waarin je je gevoel nog beter tot uitdrukking kunt brengen." Van Ginneken zal 7 maart de kennis van het Sprundels bij de bezoekers testen.