t Zand wordt ontwikkeld tot een gebied met zeventig tot honderd woningen. De huizen komen in een parkachtig landschap.

ROOSENDAAL –’t Zand wordt ontwikkeld tot een gebied met zeventig tot honderd woningen. De huizen komen in een parkachtig landschap.

“De woningen staan straks in een groene omgeving. We hebben er bewust voor gekozen om de ontwikkeling van het aantal huizen te beperken, zodat de natuurlijke omgeving van ’t Zand blijft behouden”, legt wethouder Toine Theunis van Wonen uit.

Op dit moment werkt de gemeente Roosendaal aan een nieuw bestemmingsplan voor ’t Zand. Op dit moment rust er nog een horeca- en parkeerbestemming op het gebied. Dat komt, omdat voorheen restaurant Catszand was gevestigd aan ’t Zand. Dit bedrijf is inmiddels verhuisd naar Lodge Visdonk aan de Rozenvendreef.

Grondgebonden woningen
Op ’t Zand komen alleen grondgebonden woningen. Er is volgens Theunis geen plek voor appartementen in het gebied: “We mikken op woningen in het middeldure en in het duurdere segment. Het wordt echter geen villawijk. We denken aan prijzen vanaf 200.000 of 300.000 euro, zodat ’t Zand niet alleen bereikbaar wordt voor de elite.”

Ook is het de bedoeling dat er in het gebied vrije kavels worden uitgegeven. Op zo’n plek kunnen kopers zelf een woning ontwerpen en bouwen. Op dit moment zijn er geen vrije kavels meer beschikbaar in Roosendaal. De laatste percelen in de wijken Landerije (nabij Kroeven) en Weihoek (nabij Tolberg) zijn al uitgegeven.

Groene omgeving
Er zijn nog geen ontwerpen voor woningen bekend voor ’t Zand, maar Theunis denkt aan kleine woonclusters in het groen. Daarbij lopen de tuinen over in een groene omgeving. Op deze wijze vloeien privégrond en de openbare ruimte in elkaar over.

Theunis voorziet daarbij geen problemen. Volgens hem kunnen bewoners bijvoorbeeld wel een hekje plaatsen om de kinderen niet te laten weglopen: “Kleine tuintjes zijn bijvoorbeeld wel mogelijk, maar achter je heb je een grote groene omgeving. Ook moeten we als gemeente zaken durven overlaten aan bewoners.”

Veel belangstelling
Volgens de gemeente is er al veel belangstelling voor wonen in ’t Zand. Ook de nodige projectontwikkelaars hebben al geïnformeerd over de mogelijkheden. Volgens stedenbouwkundige Thomas van Wanrooij wordt er iets heel on-Roosendaals gerealiseerd: “Er wordt een soort van groene wig gecreëerd. ’t Zand wordt absoluut geen kopie van bijvoorbeeld Langdonk of Kortendijk, maar juist een verrijking voor Roosendaal.”

Gemeenteraad
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de plannen. De gemeenteraad dient in maart 2016 nog een besluit te nemen over het voorstel. Na vaststelling treedt de gemeente in gesprek met bouwers en ontwikkelaars om het project verder te ontwikkelen. “We verwachten dat in 2017 begonnen kan worden met de bouw van de eerste woningen in ’t Zand”, kondigt Theunis aan.