Het CDA Roosendaal maakt zich zorgen over het vervoer van kinderen van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) naar basisschool de Gezellehoek in de wijk Kroeven. 

Op deze school krijgen jongens en meisjes uit deze gezinnen les in speciale klassen, waarbij ze worden bijgespijkerd in de Nederlandse taal.

Er zijn klassen voor zowel geletterde als ongeletterde kinderen. De jeugdigen worden ingedeeld op leeftijd en niveau.

Aanzienlijke afstand

Volgens CDA-fractievoorzitter Sandra van den Nieuwenhof moet een aantal kinderen een aanzienlijke afstand afleggen van het woonadres naar school, terwijl hun ouders niet vermogend genoeg zijn om dit vervoer te verzorgen.

Daarnaast wijst Van den Nieuwenhof er op dat er in de toekomst mogelijk ook kinderen uit omliggende gemeenten voor deze klassen naar de Gezellehoek komen. Die gemeenten zouden wel het vervoer voor hun rekening nemen.

Gemeentetaak

Van den Nieuwenhof heeft raadsvragen over de kwestie gesteld. Ze wil weten of wethouder Hans Verbraak het vervoer van kinderen van statushouders naar school als een taak van de gemeente ziet. Daarnaast vraagt zij Verbraak of geld uit het onderwijsachterstandenbeleid kan worden benut om dit vervoer eventueel te bekostigen.