Amber van Merriënboer heeft dinsdagavond de Halderbergse voorleeswedstrijd van 2016 gewonnen.

De twaalfjarige scholier van basisschool De Linde uit Oud Gastel liet daarmee negen kandidaten achter zich. De jury prees Amber om haar intonatie, de snelheid van het voorlezen en haar mimiek. Op 19 maart mag Amber meedoen aan de provinciale voorleeswedstrijd, waar ze kans maakt om door te stromen naar de landelijke wedstrijd.

Tien scholen werden vertegenwoordigd tijdens de jaarlijkse voorleeswedstrijd in de raadszaal van de gemeente Halderberge. Iedere school had eerst zelf al een voorleeswedstrijd gehouden onder de leerlingen van groep 7 en 8, de winnaars daarvan mochten meedoen aan de Halderbergse voorleeswedstrijd.

Dat resulteerde in een deelnemersveld van zes meiden en vier jongens. Allemaal lazen ze gemiddeld vijf minuten voor uit een boek dat zij zelf hadden gekozen. Verschillende schrijvers passeerden daarbij de revue zoals Jacques Vriens en Carry Slee, maar ook relatief nieuwe namen zoals Hetty Kleinloog.

Boekenbeurt

Winnares Amber las voor uit de klassieker Mathilda, geschreven door Roald Dahl. “Ik vind het een heel leuk boek en ik heb ook mijn boekenbeurt gedaan over dit boek”, vertelt Amber. Ze weet niet hoe vaak ze het boek al heeft gelezen, maar in ieder geval al heel vaak. “Ik denk al wel tien keer.”

Dat ze heeft gewonnen vindt ze dan ook ‘heel gaaf’. “Ik was eerst heel zenuwachtig, maar toen ik daar ging zitten waren al die zenuwen voorbij.” Ook tijdens de provinciale voorleeswedstrijd wil Amber de klassieker meenemen om uit voor te dragen. Ze kent het immers al door en door.

De winnares was als derde aan de beurt en moest daarna wachten tot alle deelnemers waren geweest, voordat de jury bekendmaakte wie er had gewonnen.

Jury

De jury bestond dit jaar uit wethouder Jan Paantjes, winnares van de Voorleeswedstrijd 2015 Birgit Kempenaars en medewerker van bibliotheek VANnU Ankie Brouwers. De avond werd aan elkaar gepraat door Len Copal die voor de gelegenheid de rol aannam van Paulien van Loon, nicht van de bekende boekenschrijver Paul van Loon.

“Wat is dat spannend. Voorlezen voor je eigen klas is al eng, maar voorlezen voor al die mensen die je niet kent, dat is echt super eng.” Nadat alle kampioenen hun stukje hadden voorgedragen, trok de jury zich een half uurtje terug om te overleggen.

“Het was ontzettend moeilijk”, stelde wethouder Jan Paantjes. “Het niveau van de voorleeswedstrijd is nog nooit zo hoog geweest.” Volgens winnares van vorig jaar, Birgit Kempenaars, sprong er echter wel één iemand bovenuit. Ankie Brouwers complimenteerde alle kandidaten voor hun stalen zenuwen. “Jullie hebben allemaal de rust kunnen vinden om voor te dragen. Ik ben erg onder de indruk.”

Uiteindelijk ontving Amber een oorkonde en een ticket naar de provinciale wedstrijd, maar de kersverse winnares mocht ook de wisselbeker in ontvangst nemen uit handen van oud-winnares Birgit Kempenaars.

Juichen

Hoewel de avond in het teken stond van voorlezen, werd ook aandacht besteed aan de spandoeken die door de verschillende scholen werden meegebracht. Sommige ouders, meesters en familieleden hadden daarbij zelfs een yell ingestudeerd. Zo ook bij Amber: “Yell, yell, yell. Amber is top, daar kan niemand tegenop.”

De school met het mooiste of origineelste spandoek won ook een kleine prijs, namelijk een mooie poëzieposter. Die prijs ging naar basisschool De Lindenlommer uit Hoeven. Zij maakten een slinger van ballonnen waarmee zij hun kandidaat, Tristian, aanmoedigden.