Burgemeester van Halderberge Giel Janssen reikte in een volle zaal Bovendonk te Hoeven twee Koninklijke onderscheidingen uit aan, de inmiddels oud-brandweerlieden, Cees Embregts en Pierre van Hoorn. 

Hun inzet en know-how binnen de brandweerposten Bosschenhoofd en Hoeven wordt geëerd met lintjes, legpenningen en gratificaties, want een brandweerman word je niet zomaar volgens de burgemeester. Verschillende anekdotes kwamen langs met spannende en tragische momenten uit de brandweergeschiedenis.

Volgens teamleider post Hoeven John Braspenning komen de gedecoreerden Cees Embregts (60) en Pierre van Hoorn (59) uit een tijd dat brandweermannen nog snorren droegen. Beiden hebben hun eigen specialiteit ontwikkeld binnen de brandweer.

Cees staat bekend om zijn kennis en zijn adequate oplossingsgerichtheid. En Pierre draagt de titel ‘padre familias’ als een luisterend oor binnen de brandweerpost Hoeven, en voorheen Bosschenhoofd.

Vrouw achter brandweer

Clustercommandant, Cluster West MWB, Berrie de Groot kent zijn personeel en vrijwilligers. De Groot: “De onderscheiding is minstens voor de helft van jullie.” De Groot doelt hier op de echtgenoten van de brandweerlieden. Eenieder weet dat de vrouw achter een brandweerman niet weg te denken is. Met grote bossen bloemen worden zij een paar keer bedankt.

Buiten de onderscheidingen Lid in de Orde van Oranje Nassau ontvangen de heren een legpenning en een paar gratificiaties. Eén van die gratificaties is van gemeente Halderberge. De Groot: “Sinds 2010 is er de geregionaliseerde brandweer, maar de couleur locale is blijven bestaan.”

Anekdotes

Cees Embregts heeft een brandweerverleden vanaf 1977. Pierre van Hoorn heeft dat vanaf 1992. Beiden zijn per 1 februari 2016 officieel ontslagen. In deze periode tot 2016 is er veel gebeurd. Dat blijkt uit de verhalen die naar voren komen tijdens de afscheidsreceptie.

Zo heeft Pierre van Hoorn zelfstandig een autobrand geblust en merkte hij op tijd een klikobrand op toen een buurman een nog brandende BBQ in de vuilniscontainer deponeerde. En zo wist Cees Embregts een vrouw te kalmeren toen ze nog in haar auto zat en onder een trekker lag na een ongeval.

Ook stuurde Cees brandweerlieden terug bij een opkomst en uitruk. Het was een zomerse dag en de mannen hadden geen cola gedronken. Cees zei daarop: “Mannen de wagen in en terug.” Het aanzien van het korps mocht in geen enkel opzicht verlies leiden.

Gemotiveerd team

Een unieke rol van Cees Embregts is zijn chauffeurschap sinds 2005. En ook zijn relativeringsvermogen wordt geroemd. Burgemeester Chiel Janssen: “Je komt nogal eens wat tegen. Het is niet alleen een kat uit de boom halen. Cees wist een trauma altijd een plaats te geven.”

Pierre van Hoorn staat naast de brandweer bekend om zijn organisatie voor de Nacht van Oranje vóór Koningsdag, de jaarlijkse dodenherdenking en de 5-jaarse bevrijdingsdag. Mede namens zijn collega Cees spreekt hij de woorden: “Er is een tijd van komen en van gaan. We laten een gemotiveerd team achter. Hier zijn we van overtuigd.”