Minister-president Mark Rutte heeft dinsdagochtend een bezoek gebracht aan het bedrijf Flowserve in Roosendaal. Het bezoek van de premier staat in het kader van de innovatieve maakindustrie en de sterke logistieke positie van de regio. 

Volgens Nick Schillemans, directeur van het bedrijf in Roosendaal, is het heel belangrijk om in deze bedrijfstak innovatief te zijn, anders is het heel lastig om je hoofd boven water te houden.

Tijdens zijn bezoek aan de regio West-Brabant brengt Mark Rutte een bezoek aan twee bedrijven; Flowserve in Roosendaal en later op de dag Metrical in Halsteren. Hij wordt tijdens zijn bezoek vergezeld doorde Commisaris van de Koning Wim van de Donk. Het valt op dat de premier uitgebreid de tijd neemt om het bedrijf te leren kennen.

Tijdens een gesprek met directeur Nick Schillemans en de Director van de ’seal’ fabrieken in Europa, Midden Oosten en Afrika,  Jan van der Velden, vraagt hij wat het bedrijf precies doet. Zij vertellen de premier onder andere dat hun bedrijf wereldwijd één van de belangrijkste producenten is van industriële pompen, afsluiters en asafdichtingen (seals). Flowserve is een Amerikaans bedrijf en heeft wereldwijd meer dan 18.000 medewerkers.

Uniek

Het bezoek van de premier is volgens Schillemans een unieke mogelijkheid om te laten zien wat ze doen. Na het gesprek, dat ook over de economische ontwikkelingen in de regio gaat, wordt Rutte rondgeleid door de fabriek en het distributiecentrum, zodat hij met eigen ogen kan zien wat Flowserve doet. 

Hij neemt ook tijdens de rondleiding uitgebreid de tijd om met het personeel een praatje te maken en laat zich informeren door de mensen op de werkvloer. “Het is mooi dat hij zoveel tijd neemt om ons bedrijf te leren kennen”, aldus Van der Velden.

Maakindustrie

De bedrijven die Rutte bezoekt zitten in de maakindustrie en houden zich als één van de weinigen in de regio bezig met het daadwerkelijk fabriceren van producten. Veel bedrijven kiezen er echter voor om deze productieprocessen naar landen te verplaatsen die goedkoper zijn zoals bijvoorbeeld Oost Europa.

“Je moet innovatief zijn om hier in Europa een dergelijk bedrijf te kunnen handhaven. We zijn daarom continue bezig met innovatie. We werken ook samen met Flowserve fabrieken in Tsjechië en in Duitsland”, legt de directeur van Flowserve uit. Na een bezoek van ruim twee uur, vertrekt de premier naar Halsteren om ook daar een bezoek te brengen aan een bedrijf uit de maakindustrie.