De gemeente Roosendaal stelt voor het referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en de Oekraïne minder stembureaus beschikbaar dan gebruikelijk bij verkiezingen.

Kiezers kunnen op woensdag 6 april kiezen uit 37 stemhokjes. Bij reguliere verkiezingen zijn er normaliter 43 stembureaus.

“Voor het referendum op 6 april zijn zes dubbele stembureaus op één locatie omgezet naar één stembureau op die locaties. Dat verklaart het verschil van zes ten opzichte van het aantal stembureaus bij reguliere verkiezingen.

De locaties – en daarmee de spreiding van de stembureaus- zijn gelijk aan die bij de reguliere verkiezingen”, geeft gemeentewoordvoerster Charlotte Vermeulen aan.

Eenvoud

De gemeente heeft om twee redenen gekozen voor minder stembureaus. “Enerzijds omdat er minder opkomst wordt verwacht en anderzijds omdat het telproces eenvoudiger is. Bij dit referendum hoeven er maar twee stapels te worden geteld: de voors en de tegens. Bij reguliere verkiezingen tel je eerst de stemmen per partij en daarna de stemmen per kandidaat”, legt Vermeulen uit. In totaal runnen 148 personen de stemhokjes.