De Heilige Martinusparochie in Rucphen heeft het gerestaureerde orgel uit de voormalige Joannes de Doperkerk uit Sprundel in gebruik genomen. Dat wordt op zondagmiddag 31 januari gevierd met een orgelconcert. 

Op Rucphense bodem is het instrument zelfs aangevuld met drie registers; een trompet, fagot en bazuin. Vrijwilligers van de Rucphense parochie en koorleden hebben ruim een jaar hard gewerkt om dit alles te realiseren.

Interesse

"In de verbouwde kerk van Sprundel was voor dit prachtige orgel uit 1887 geen plaats meer. Wij hadden zeker interesse, temeer omdat dit orgel veel mooier klinkt dan ons vertrouwde orgel. In 2012 is het negentiende-eeuwse instrument gedemonteerd en opgeslagen bij een Rucphense firma."

"Beide parochiebesturen hebben vervolgens besloten dit prachtige orgel voor onze regio te behouden, dit alles in goede harmonie", legt de coördinator van het project, Jan van Broekhoven, uit.

Buigzaam

Het orgel had echter wat deukjes opgelopen in die twee jaar depot. "Een warme zomer maakte de orgelbuizen buigzaam. Alle pijpen moesten terug in model worden gebracht. Orgelmaker en tevens restaurateur Nico van Duren heeft deze klus geklaard. Het bleek nog een heel karwei om het orgel te stemmen. In totaal heeft de opbouw zeker tien weken geduurd", aldus vicevoorzitter van het Rucphense Parochiebestuur, Wim Gobbens. 

Decoratief element

"Met de onderhandelingen meegeteld, zijn we ruim een jaar bezig geweest om het orgel uiteindelijk in de Heilige Martinuskerk te kunnen bewonderen. Met het klavier, de orgelpijpen en de nieuwe registers hebben we nu een volledig orgel, en de klank is prachtig", spreekt vrijwilliger Jef Herijgers, die vanaf 1975 het onderhoud aan het Rucphens instrument verricht.

Het originele orgel is er nog steeds, maar dan als decoratief element boven de entree. "Voorheen was dit de aangewezen plek. Samen met het koor verzorgden we tot 1986 de muzikale klanken vanuit deze bovenruimte. Maar het werd boven steeds gezelliger. De pastoor heeft toen besloten het orgel en het koor naar beneden te verhuizen, wat goed uitpakte vanwege de zichtbaarheid", aldus de vicevoorzitter.

Concert

Het orgelconcert op zondagmiddag 31 januari bestaat uit een inleiding, verzorgd door restaurateur Van Duren, Solo’s door Antoon Bogaarts en Peter Marijnissen. Verder wordt het orgel bespeeld door organist Arnold Arts, aangevuld met diverse instrumenten waaronder blokfluit, saxofoon, trompet en accordeon.

Ook het Ceciliakoor laat op deze zondag van zich horen. Als toetje wordt het publiek getrakteerd op een stukje blues. De entree is gratis. Aanvang 14.30 uur.