De provincie Noord-Brabant heeft voor de tweede keer doe-budgetten uitgereikt aan lokale leefbaarheidsprojecten. 

In totaal is er voor ruim 192.000 euro aan subsidie toegekend, waarvan 7.403 euro naar de gemeente Halderberge is gekomen. De stichting Graag Gedaan ontving een bedrag vanuit de provincie, maar ook de carnavalsvereniging De Meekrap.

In totaal dienden meer dan 88 projecten een aanvraag in. “Dit laat maar weer eens zien hoe groot de betrokkenheid van Brabanders is bij hun leefomgeving. Met de Doe-budgetten geven we lokale gemeenschappen juist dat zetje dat nodig is om hun initiatief van de grond te krijgen”, vertelt gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid & Cultuur).

Van die 88 aanvragen, werden er vierenveertig beloond met een subsidie. Al deze projecten versterken volgens de provincie de leefbaarheid in een dorp, wijk of kern. Het is de twee keer dat de doe-budgetten worden uitgereikt, in de eerste ronden werden er 55 projecten gehonoreerd met een bedrag van in totaal 200.000 euro.

Graag Gedaan

De Vereniging Samenwerkende Ouderenorganisaties Halderberge was één van de indieners bij de provincie. Zij hebben drieduizend euro ontvangen voor het meldpunt ‘Graag Gedaan’. Het meldpunt werd in oktober 2015 al geopend, sponsors bij deze opstart waren de gemeente Halderberge en de Elisabeth Stichting, die respectievelijk € 3300,- en € 1500,- hebben bijgedragen.

Verschillende organisaties zoals Hoom en Surplus hebben een vrijwilligerspoule opgezet van mensen die graag een klusje willen doen bij ouderen die zelfstandig blijven wonen. Zo kan je denken aan een schilderij ophangen, maar ook de administratie ordenen. Het geld dat ‘Graag Gedaan’ heeft ontvangen, zal voornamelijk besteed worden aan organisatiekosten.

Wethouder Jan Paantjens is benoemd tot ambassadeur van het project. “Dit is een unieke samenwerking tussen verschillende bonden, waarbij vast nog meer mensen zich aan gaan sluiten en een grote toevoeging aan de ‘transformatie van het sociale domein’, zoals dat zo mooi heet,” vertelt hij.

Carnavalsvereniging De Meekrap

Daarnaast ontving ook Carnavalsvereniging De Meekrap uit Stampersgat een bijdrage vanuit de provincie. Zij kregen 4.403 euro voor de realisatie van een bouwloods. De verhuizing van het bouwkot naar een locatie aan de Groeneweg liep eerder al vertraging op. Voornaamste oorzaak was het ontbreken van een dak aan de overgenomen loods.

In de begroting was daar geen rekening mee gehouden, waardoor de vereniging een financieel gat van zo’n 3000 euro moest zien te dichten. Met de bijdrage van de provincie heeft de vereniging de begroting sluitend weten te krijgen, het geld wordt onder andere gebruikt voor het dak, maar ook voor het storten van een vloer, het aanbrengen van isolatie, het aanleggen van bestrating en het aansluiten op allerlei nutsvoorzieningen.

“De bouwvergunning staat op dit moment nog open, maar zodra die binnen is kunnen we gaan bouwen”, aldus Roy van Dorst (Nar Royke). De stalen balken en beplating van de loods liggen al een tijdje opgeslagen.

Betrokkenheid

De initiatiefnemers worden bij het toekennen van de subsidies maximaal betrokken. Zo krijgen alle indieners plannen uit een andere regio ter beoordeling voorgelegd.

Swinkels: “Een mooi systeem om nog meer betrokkenheid te creëren. Daarnaast gebruik je de kennis van mensen optimaal, en kunnen mensen van elkaars plannen leren en inspiratie krijgen voor hun eigen omgeving. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”