O.L. Vrouwekerk in oude glorie hersteld

Negen jaar is er gewerkt om de O.L. Vrouwekerk weer in oude luister te herstellen. De Parochie Kerncommissie van de O.L.Vrouwekerk, die deel uitmaakt van de Sint Norbertusparochie is blij dat de grote restauratiewerkzaamheden achter de rug zijn en gaat dit heugelijke feit vieren. 

Vrijdag 22 januari wordt de kerk heropend met een bijeenkomst voor genodigden. Zaterdag is de kerk van 12.00 tot 16.30 uur voor belangstellenden open.

Men kan er foto’s van de restauratie zien, een rondleiding krijgen en luisteren naar de klanken van de Cantores. Zondag om 9.30 uur is er een plechtige hoogmis. Na afloop is er voor de bezoekers een kopje koffie.

Groei

In het midden van de negentiende eeuw zochten de paters Redemptoristen een vestigingsplaats in West-Brabant om een klooster en kerk te bouwen. Roosendaal had op dat moment nog maar één kerkgebouw, de Sint Jan op de Markt. Het aantal inwoners groeide en daarmee ook het aantal katholieken. Na een verzoek aan de bisschop vestigden de paters zich op de Dwarskade in het ‘buitengebied’.

Ze bouwden in 1868 eerst een noodkerk die al snel te klein bleek voor de grote geloofsgemeenschap. In 1874 werd de huidige kerk, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, ingezegend. De Redemptoristen, vooral bekend van retraites, volksmissies en vastenprediking waren beroemd om hun vurige en boeiende preken, ook wel ‘Donderpreken’ genoemd.

Wil Verbraak van de Parochie Kerncommissie die vanaf 1956 misdienaar was, vertelt: “Pater Jongbloed was in die tijd een fenomeen op dat gebied. De hele kerk zat vol als hij met veel gevoel voor drama ‘hel en verdoemenis’ preekte. De laatste redemptorist die hier woonde was pater Odenkirchen. Hij is naar verzorgingshuis St. Elisabeth verhuisd.”

Onzekere toekomst

“In 2003 hebben de paters de kerk overgedragen aan parochie Centrum-West,” zegt medecommissielid, Ria Goossens. “Nu zijn we een onderdeel van de Sint Norbertusparochie waar alle Roosendaalse katholieke kerken onder vallen. Gemiddeld bezoeken ongeveer 150 à 200 mensen wekelijks onze vieringen."

"Met Kerstmis is het drukker. We hebben dit jaar in drie diensten 900 kerkgangers binnen gekregen. Ook tijdens carnavalsmis zit de kerk altijd vol. Het is wel een feit dat het aantal mensen dat nog naar de kerk gaat sterk terug is gelopen en daarom zal er in de toekomst in Roosendaal maar één kerk open kunnen blijven. We weten dat onze kerk tot 2019 open kan blijven. Wat daarna gebeurd is nog onzeker.”

Restauratie

“In 2009 zijn de restauratiewerkzaamheden begonnen onder toezicht van parochieleden Hans Traets en Ton Vermast,” zegt Verbraak. “ We hebben een heel nieuw leien dak gekregen, nieuwe goten en al het door de zwam aangetaste houtwerk is vervangen. Ook de biechtstoelen die van binnen door het vocht aangetast waren zijn onder handen genomen.

De hele kerk is wit geschilderd en de oude verlichting is vervangen door energiezuinige LED- verlichting. Pastoor Han Akkermans heeft zich intensief met het interieur bezig gehouden en heeft gezorgd dat straks, na restauratie, de doopvont van de St. Jan hier komt te staan. Het orgel is gerestaureerd door de Zeeuwse firma Nijsse en organist Toni Raats zal het zondag weer doen klinken als een zonnetje.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie