Prins Co neemt afscheid van Grasduinersdurp

Grasduinersdurp (Zegge) moet op zoek naar een nieuwe prins. Prins Co heeft besloten om na zeventien jaar het stokje door te geven aan een opvolger. De 43-jarige Marco Jacobs vindt het tijd om plaats te maken voor een nieuwe generatie.   

Een nieuwe Prins Carnaval die het Grasduinersdurp in de aankomende februarimaanden carnavalesk op zijn kop zal zetten. En Prins Co? Die zal op de achtergrond nog steeds actief blijven.

Voor Marco Jacobs, die in het dagelijks leven werkzaam is als maatvoerder bij het spoor, begon het carnavalsbestaan 24 jaar geleden. “De eerste zes jaar zat ik bij de carnavalsvereniging als politie”, vertelt Jacobs. “Die is naast de optocht verantwoordelijk voor de optocht en regelt daar alles voor. Ook bewaart hij de orde op de bals.” 

Gestolen carnavalswagen
Na zes jaar de ‘politie’ te hebben uitgehangen, zat de CV ineens zonder Prins. “Twee weken voordat het feest losbarstte, besloot onze prins op te stappen,” vertel Jacobs. “Toen moesten we dus naarstig op zoek, totdat iemand naast mij op een vergadering tegen mij zei; volgens mij is dat wel iets voor jou!”

Jacobs twijfelde geen moment en wilde dat klusje wel voor een jaar klaren. Dat dat er vervolgens echter zeventien werden had hij op voorhand niet voorzien. Erg? Nee, Marco genoot ervan en haalde in die tijd behoorlijk wat – naar eigen zeggen – rotgeintjes uit met andere prinsen.

“Zo stal je weleens een staf van een andere prins, maar werd je daar uiteindelijk keihard op afgerekend,” vertelt Jacobs. “Zo ben ik ooit eens een complete carnavalswagen kwijt geweest. De prins van Heikneutersland (Sint Willebrord) had ‘m toen gestolen!”

Door als voorzitter
Wat vooral leuk zal zijn is dat Marco na zeventien jaar prins te zijn geweest nu ook eens carnaval kan vieren met zijn vrouw Rinia, die overigens ook al dik 22 jaar lid is van de CV, en hun twee kinderen.

“Als prins heb je een vrij drukke agenda. Het begint al op donderdagavond, gaat de volgende ochtend al weer vroeg verder,” vertelt Jacobs. Een routine die doorgaat tot de laatste carnavalswagen het Brabantse heeft verlaten.

Compleet afscheid nemen van het Grasduinersdurp zal Marco Jacobs echter niet doen. “Ik blijf actief als voorzitter van de vereniging! Van een eventueel afscheidsfeest ben ik mij daarnaast niets bewust, al hebben ze wel door laten schemeren dat er op dinsdag rondom het carnaval iets van een receptie zal zijn bij Kerkzicht.”

Hoe dan ook herhaalt het tafereel van zeventien jaar geleden zich opnieuw, want met slechts een kleine drie weken te gaan totdat het feest losbarst, is de CV nog steeds op zoek naar een nieuwe Prins.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie