Officieel heeft Rock Werchter de band Kings Of Leon vastgelegd als headliner voor de laatste festivaldag, maar de afterparty van Stromae is de échte hoofdact.

De Franstalige Belg van Rwandese afkomst maakt een opmerkelijke opmars door. Na het verschijnen van zijn album Racine Carrée is hij uitgegroeid tot een internationale ster.

"Landgenoten, ik ben zo blij om thuis te zijn", zegt Stromae aan het begin van zijn optreden, nadat hij net de nummers Ta Fête en Batard heeft gezongen.

Met zijn elastieken grimas, vloeiende motoriek en charmante accent wint hij makkelijk de aandacht van de vele toeschouwers. De festivalgangers dansen zich warm op zomerse deuntjes als Tous Les Mêmes, Moules Frites en Ave Cesaria. Hoe blij men ook wordt van het optreden, niemand lijkt er zoveel van te genieten als Stromae zelf.

Als moderne showman danst hij op geheel eigen wijze op nummers als Peace Or Violence, Alors On Danse en Humain À L'Eau. De sfeer op een koud, vochtig en donker Werchter vormt een enorm contrast met de drukkende benauwende warmte op de zonnige Pinksterdag in Landgraaf, maar er is één overeenkomst: Stromae is de baas.

Kings Of Leon

De afgelopen twee jaar viel er haast meer in de roddelpers over de Amerikaanse rockband Kings Of Leon te lezen dan in de muziektijdschriften. Met het vorig jaar verschenen album Mechanical Bull lijkt die tendens te zijn gekeerd. De familie Followill staat weer gebroederlijk samen op de planken.

Onlangs gaf Kings Of Leon nog een concert in de Ziggo Dome te Amsterdam en de show die op Rock Werchter gegeven wordt, is nagenoeg hetzelfde. De hit Use Somebody wordt wederom helemaal tot het einde bewaard en in de toegift volgt het tot rockklassieker uitgegroeide Sex On Fire, inclusief vuurwerk.

Kings Of Leon is live oerdegelijk en het is noemenswaardig wanneer zanger Caleb Followill goede zin heeft (dat is immers wel eens anders geweest). Ook aan de setlist, met onder meer Supersoaker, Molly’s Chambers en Cold Desert, valt weinig af te dingen. Alles is dik in orde, al staat de band in de schaduw van Stromae.