De laatste dag van Rock Werchter loopt langzaam op zijn einde, maar niet voordat Stromae zondagnacht het popfestival afsluit. Eerst staan Birdy, Lykke Li en Rudimental nog op het programma.

Toen Jasmine Van Den Bogaerde een kleine drie jaar geleden doorbrak met haar titelloze debuutalbum, was ze nog een schuchter meisje dat enkel een uur lang achter de piano zat en wat aarzelend haar publiek toesprak. Zo presenteerde ze zich destijds ook tijdens haar eerste optreden in Nederland.

Met een tweede album onder de arm is de zangeres in haar rol gegroeid en dat is te merken op Rock Werchter. Niet alleen oogt ze zelfverzekerd, maar ze durft ook achter haar vleugel vandaan te komen om zichzelf te laten zien en zichzelf op akoestische gitaar te begeleiden. Gedurende het gehele optreden straalt ze van genot.

Alleen na haar doorbraakhit Skinny Love wordt ze even stil, zichtbaar overm door de positieve reacties uit het publiek. Het stemgeluid van Birdy is kristalhelder en ze klinkt volwassen in nummers als All About You, Words As Weapons en Older. Bovendien is het een goed huwelijk met haar begeleidingsband.

Rudimental

Het optreden van de Britse dance-act Rudimental was een van de grote verrassingen op Pinkpop en de formatie herhaalt zijn kunstje nog eens op Rock Werchter. Op de Belgische evenknie van Pinkpop staat Rudimental zondag zelfs op het hoofdpodium.

Tussen de buien door laat Rudimental horen ook op Werchter een fijne aanvulling op het programma te zijn. Het dansen wordt wat bemoeilijkt op grote delen van het veld, dat inmiddels drassig en modderig is van de vele neerslag. Het weerhoudt het publiek er niet van toch in beweging te komen.

Hit Feel The Love is vanzelfsprekend het nummer dat de meeste bijval krijgt, maar met Waiting All Night, Original Nutter, Not Giving In en Free heeft Rudimental een aantal effectieve troeven in handen. Opmerkelijk is dat deze danceband anders dan zijn collega’s niet in de avonduren geprogrammeerd staat.

Lykke Li

De liedjes van de Zweedse zangeres Lykke Li zijn veelal geïnspireerd op haar zielensmart en derhalve zijn zelfs haar meest dansbare nummers donker van toon. Op haar verse album I Never Learn laat de zangeres hier weer diverse aantrekkelijke voorbeelden van horen.

Live klinken liedjes als Never Gonna Love Again en I Never Learn veel luchtiger en soms ronduit vrolijk. In een ruim zittend zwart gewaad laat ze haar zielenkreten horen. Vooral de liedjes van haar vorige plaat Wounded Rhymes (waaronder Get Some, Rich Kids Blues en Jerome) lokken reacties uit bij het publiek.

De versie die van I Follow Rivers wordt gespeeld, is een wat compromisloos midden tussen de originele albumversie en de remix van The Magician, die destijds een hit was. Zodra het nummer is afgelopen, blijkt Lykke Li haar kruit te hebben verschoten, want de tent loopt vrij snel leeg.